Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. října 2019 17:52
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Největší loupež na České poště nemá dodnes viníka. Trest za krádež 28,5 milionů korun tehdy odnesli její zaměstnanci

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na poslední říjen roku 1997 neradi vzpomínají dva zaměstnanci pošty, kteří kvůli jedné chybě nesou zodpovědnost za největší loupež v historii působení České pošty.

Dnes se v rámci našeho cyklu o velkých kriminálních činech 90. let přeneseme zpět do 31. října 1997. Tehdy kolem 21. hodiny přepočítávali v dejvické pobočce České pošty její dva zaměstnanci, Karel Molodčenko a Helena Baudyšová, peněžní obnos z trezoru. Otevřeli si k tomu okno ve druhém patře, jelikož byl ten večer obzvlášť teplý. To však nejspíš ještě netušili, že rozhodnutí nechat okno otevřené, navždy změní jejich životy.


Zaměstnanci dělali svou práci a zřejmě kompletně zabráni do počítání ignorovali fakt, že před budovou pošty na Kafkově ulici zaparkovala nákladní Avia s plachtou, která měla vyříznutý otvor ve vrchní části. Z něj se vysunul žebřík, po němž vystoupali tři maskovaní a ozbrojení muži. Následovala akce. 

Doporučeno
Loupež 154 008 239 Kč v Praze za bílého dne. Zloději přepadli dodávku převlečeni za policisty Loupež 154 008 239 Kč v Praze za bílého dne. Zloději přepadli dodávku převlečeni za policisty 31. srpna 2019 9:31


Lupiči vtrhli dovnitř. I přes moment překvapení se Molodčenko zorientoval a postavil se zlodějům na odpor. Proti ozbrojeným mužům však neměl šanci. „Pachatelé skočili do silného zářivkového světla. Jeden z nich mě strhl k zemi, spoutal mi ruce a dal mi na hlavu tašku. Ten druhý kolegu praštil tak, že začal naříkat. Po několika minutách nářek ustal a já jsem myslela, že je mrtvý," vypověděla tehdy u soudu Baudyšová, co viděla na vlastní oči.


V momentě, kdy nebylo pracovníků, kteří by mohli s loupeží něco udělat, jali se lupiči posbírat obsah otevřeného trezoru. Dvacet osm a půl milionu korun si tehdy odnesli v připravených taškách. Z místa činu skočili dolů na plachtu dodávky a následně se ztratili v připraveném osobním autě, které na ně čekalo. Dodávka zůstala na místě.

Podobně, avšak ve starším vydání, mohla vypadat dodávka zlodějů.

Podobně, avšak ve starším kabátě, mohla vypadat dodávka, ve které lupiči přijeli.
Podobně, avšak ve starším kabátě, mohla vypadat dodávka, ve které lupiči přijeli. Zdroj: Commons.wikimedia.org/CC0

Dva měsíce trvalo, než policie zadržela tři podezřelé muže. Na stopu je přivedla výše zmíněná dodávka, podezřelí totiž pracovali ve firmě, odkud auto pocházelo. Peníze u nich ale nenašli

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 70072 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse