Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. října 2019 8:18
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Blizzard zabanoval hráče podporujícího protesty v Hongkongu. Firma si vysloužila obrovskou kritiku veřejnosti

TECH
Uložit Uložené

Reakce Blizzardu byla podle mnohých přehnaná. Firma má čínské investory.

Vývojáři z firmy Blizzard, která stojí za hrami jako Overwatch, World of Warcraft, Diablo či Hearthstone, v posledních hodinách pořádně naštvali některé fanoušky.

Vše odstartovala událost během turnaje ve zmíněném Hearthstone. Jeden z amerických týmů totiž na konci svého zápasu zvedl transparent „Free Hong Kong, Boycott Blizz“, čímž vyjádřil podporu každodenním protestům v tomto asijském velkoměstě.

Ty odstartoval sporný návrh zákona, který měl umožňovat vydávání místních občanů ke stíhání přímo do sousední Číny, což samozřejmě vzhledem k častému porušování lidských práv místním komunistickým režimem vyvolalo pobouření.

Doporučeno
Studenti v Hongkongu vytvořili lidský řetěz. Pokračují v demonstracích proti vládě Studenti v Hongkongu vytvořili lidský řetěz. Pokračují v demonstracích proti vládě 6. září 2019 11:31

Blizzard po zvednutí zmíněného transparentu na streamu okamžitě zařadil pohled z jiných kamer. Téma však nabíralo na obrátkách i dál.

Druhou částí skládačky bylo vystoupení tchajwanského hráče jménem Blitzchung, který po svém zápase, pro změnu v oficiálním Heartstone streamu pro svou zemi, vyjádřil demonstrantům podporu také.

Na tváři měl navíc plynovou masku, která se po policejních zásazích a rozehnání demonstrantů slzným plynem stala symbolem protestů.

Podle webu Invenglobal se dvojice moderátorů pouze skryla za svůj stůl a nereagovala, přičemž režie přenosu zařadila reklamní pauzu. Klipy a záznam na Twitchi byly následně rychle vymazány, ale incident už začali rozebírat uživatelé na Redditu.

Ty pobouřil zejména fakt, že Blizzard Blitzchungovi za jeho vystoupení okamžitě udělil roční ban a zákaz soutěžit v Hearthstone, přičemž hráč byl vyloučen i z probíhajícího turnaje. Spolupráce byla ukončena také s dvojicí moderátorů, ačkoli jeden ze zdrojů uvádí, že ve skutečnosti Blitzchunga nejprve vyzvali na zopakování svého výroku v mandarínské čínštině.

Blizzard se opírá o pravidla turnaje a bod, podle kterého hráč nesmí jednat tak, aby „vyvolal pobouření části veřejnosti či jinak poškodil image Blizzardu“.

Veřejnost samozřejmě začíná Blizzard za tento krok odsuzovat a bojkotovat, protože Blitzchung prý nevyzýval k násilí, právě naopak, podpořil demokratická práva tamních lidí.

Je však třena připomenout, že striktně apolitická se snaží být například i FIFA, propagaci jakéhokoliv politického názoru tedy automaticky trestá také bez ohledu na jeho obsah a to, na kterou stranu se přiklání.

Inventglobal ale upozorňuje, že americký Blizzard je zčásti vlastněný čínskými investory. Rod Breslau, známý e-sports konzultant, zase připomíná, že společnost se ve svém stanovisku na sociální síti Weibo čínské vládě podřídila až příliš, když po běžných PR vyjádřeních, že odsuzuje „šíření soukromých politických názorů“, přidala i větu „Budeme vždy respektovat a chránit čest naší země“. Kterou zemi tím myslela, není zcela jasné.

Domů
Sdílet
Diskuse