Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. října 2019 13:58
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Vůdce kultu miloval hazard a sexuálně zneužíval ženy. Po bombovém atentátu na jeho osobu zůstaly pouze kousky lidských těl

Vůdce kultu miloval hazard a sexuálně zneužíval ženy. Po bombovém atentátu na jeho osobu zůstaly pouze kousky lidských těl
Zdroj: pixnio / bicanski
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zmanipuloval členy a vydával se za mesiáše.

Pod slovem kult si množství lidí představí nebezpečnou organizaci, která svým členům vymývá mozky, aby jejím jménem páchali zlo. A snad nejznámějším vůdcem takového kultu byl Charles Manson. Přestože sám nikoho nezabil, stál za vraždou mnoha nevinných obětí.

Předtím, než si kolem sebe vytvořil kult věrných, však patřil pod kult Fountain of the World. V jeho čele stál muž jménem Krishna Venta. Ten ze své pozice okrádal řadové členy, kteří museli při vstupu odevzdat celý svůj majetek. Kromě toho si mohl údajně dovolit sexuálně zneužívat jednotlivé členky, což se mu nakonec stalo osudným.

V tomto článku si přečteš:
  • O zločinné minulosti vůdce kultu, který vyhrožoval prezidentovi USA;
  • o původu Krishna Venty, který se prý narodil před 240 000 lety na planetě Neophrates;
  • jak prý měla probíhat třetí světová válka, kde by s pomocí Ruska černoši zaútočili na bílou rasu;
  • jak byl financován kult, jehož rozpočet jejich vůdce utrácel na cestování a hazard;
  • o fungování pracovního režimu v komunitě a o tom, proč se mohli členové ženit pouze jeden den rok v roce;
  • jak proběhl atentát, při kterém zemřelo i 11měsíční batole.

Krishna Venta se snažil co nejvíce podobat na Ježíše Krista (fotografované v roce 1949)

dnes rozpisat, neskor dokoncim, sekta
dnes rozpisat, neskor dokoncim, sekta Zdroj: wikimedia / krishna venta

Vůdce kultu se prý před 240 tisíci lety narodil na planetě Neophrates

Francis Herman Pencovic, později přejmenovaný na Krishna Venta, se podle úředních záznamů narodil v roce 1911. Vyrůstal v židovské rodině a po střední škole bojoval ve druhé světové válce. V mládí ho policie zatkla za množství malých zločinů či dokonce za psaní výhružných dopisů tehdejšímu prezidentovi USA F. D. Rooseveltovi, informuje La Weekly. Před založením kultu byl ženatý, měl dvě děti, vystřídal několik zaměstnání a jistý čas strávil ve vězení a také na psychiatrii.

Se svou druhou manželkou (v kultu vystupovala jako sestra Ruth) stihl zplodit 6 dětí a v roce 1948, na základě inspirace od mormonů, založil kult s názvem W.K.F.L. (Wisdom, Knowledge, Faith, Love – moudrost, poznání, víra a láska) Fountain of the World.

Francis svým zevnějškem jasným způsobem připomínal tradiční vyobrazení Ježíše Krista. Nosil róbu, nechal si narůst dlouhé vlasy a také vousy. Před svým kultem chtěl totiž působit jako znovuzrozený mesiáš, který se dokonce za svého života nechal několikrát dobrovolně ukřižovat, píše publicistka a archeoložka Rebecca Bradley.

Jeho následovníci byli sice pojmenování biblickými jmény, ale Krishnův počátek se podle jeho učení od Bible značně odlišuje. Krishna se měl totiž narodit před 240 000 lety na planetě s názvem Neophrates, která byla podle jeho učení původním domovem lidstva.

Doporučeno
Nezávazný sex je v Hare Krišna zakázaný. Někdo žije v celibátu, jiní fungují jako pár Nezávazný sex je v Hare Krišna zakázaný. Někdo žije v celibátu, jiní fungují jako pár 21. června 2019 15:19

Krishna Venta s manželkou

Příchod na Zem a vytvoření ráje

Zlaté časy planety Neophrates se však po více než 200 tisících letech prý blížily ke konci. S přibližováním planety ke Slunci nemohli totiž lidé Neophrates nadále obývat, a tak se na kilometr dlouhých vesmírných lodích, do kterých se vešlo zhruba 35 000 pasažérů (mimochodem včetně Adama a Evy), vydali na takzvanou Temnou planetu.

A právě z ní se prý v pozdějším období stala Země. Jednou z přistávacích ploch na Zemi se měl stát Mount Everest, přičemž duše Krishna Venty se v roce 1911 převtělila do mladého Francise.

Podobný příběh zní samozřejmě přinejlepším jako podprůměrné sci-fi, ale přesto se Francisi podařilo se svým kultem usadit v oblasti Box Canyon blízko Los Angeles, kde podle Bradley za majetky a finance věřících koupil pozemek o velikosti 25 akrů, tedy 100 tisíc metrů čtverečních.

„Vy, kteří sem přicházíte, vejdete na svatou zem,“ bylo psané na tabuli, která upozorňovala návštěvníky na pozemek kultu. Kult byl podle La Weekly považován za neškodný a jejich pozemek bez problémů navštěvovali i sousedé z okolí, kteří členům rozdávali jídlo zdarma. Nevinně působící členové však měli i své negativní stránky.

Doporučeno
Oběti usekl varlata a svěrákem vytlačil oko z důlku. Gangster z Chicaga neměl zábrany Oběti usekl varlata a svěrákem vytlačil oko z důlku. Gangster z Chicaga neměl zábrany 10. září 2019 12:26

Ruth, manželka Krishna Venty (fotografované v roku 1949)

dnes rozpisat, neskor dokoncim, sekta
dnes rozpisat, neskor dokoncim, sekta Zdroj: wikimedia / krishna venta

Válka černochů a Ruska proti kapitalistickým bělochům z USA

Činnost členů Fountain of the World byla pestrá a svého času se například snažili pomáhat i bojům proti požárům. Při povinnosti chození v dlouhých róbách bez jakékoliv obuvi však byli v této oblasti spíše přítěží. Místo zásahu proti ohni totiž více ohrožovali své životy a tím stěžovali hasičům jejich práci. Jejich „pomoc“ hasičům byla proto v roce 1956 oficiálně zakázána.

Róba členů neznačila pouze asketický přístup k životu, ale barva oděvů znázorňovala také jejich postavení v kultu. Studenti byli označení zelenou barvou, pracovníci v kuchyni nosili modré róby a sestry zelené. Podobně jako množství jiných bývalých i současných kultů, učení Krishna Venty své následovníky lákalo tím, že pouze určitý počet vyvolených členů (v tomto případě přesně 144 000) bude moci přežít přicházející apokalypsu v podobě hrozivé třetí světové války a vytvořit nový svět.

Tu měli podle něj v roce 1965 způsobit černoši, kteří by se s pomocí Ruska postarali o vyhlazení bílých Američanů. Po tomto aktu by následovala zrada černochů Ruskem a snaha o ovládnutí světa. Z temnoty by se ale jako nová naděje pro lidstvo po 40 letech (v roce 2005) zjevili Krishnovi následovníci, kteří se dosud skrývali na neznámém místě (zmiňuje se například poušť) a postarali by se o převrat. Ten by se jim měl podařit bez jakýchkoliv zbraní, protože by za členy kultu stál samotný Bůh.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 70100 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • O pádu letadla, kdy si americká herečka myslela, že ji zachránili andělé;
  • přikázání kultu Fountain of the World;
  • jak byl financován kult, jehož rozpočet jejich vůdce utrácel na cestování a hazard;
  • jak fungoval pracovní režim v komunitě a proč se mohli členové ženit pouze jeden den rok v roce;
  • jakým způsobem byl proveden atentát, při kterém zemřelo i 11měsíční batole;
  • jak pokračoval kult pod vedením Krishnovy vdovy a proč někteří bývalí členové Fountain později spáchali sebevraždu.
Zpět
Sdílet
Diskuse