Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. října 2019 12:29
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Aktivisté v Praze zastavili dopravu kvůli klimatickým změnám. „Nemám čas, vezu lidi do práce,“ ohradil se proti nim řidič autobusu

NEWS EKOLOGIE
Uložit Uložené

Aktivisté protestovali v Praze blokováním dopravy.

Aktivistická skupina Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) dnes v 8:30 protestovala zastavením dopravy v Praze. Protestující s transparenty „Rebel for life“ zablokovali silnici na křižovatce mezi ulicemi U Slavie a Bělocerkevskou. Akce nazvaná Stop Praho! 1.0 trvala jen několik minut, protože ji vytlačila policie, ale i za tuto chvíli vzniklo mezi aktivisty a řidiči vozidel napětí a výměna názorů. Informovaly o tom Lidovky.cz.

Rozzlobení byli zejména pracující a řidiči MHD. Řidič pražského dopravního podniku dokonce podle videa, které natočil novinář Lidových novin, vylezl z autobusu, aby svoje rozhořčení skupině aktivistů osobně vysvětlil. Aktivisté stáli přímo před jeho autobusem. „Seber se a jdi do haj*lu, já na tohle nemám čas,“ zaznívá na videu. „Vezu lidi do práce, udělejte s nima něco,“ volal po policistech, kteří situaci kousek od místa sledovali.

Doporučeno
Greta Thunberg: Je dobré, že jsem jiná než ostatní. Lidé si neuvědomují, jaká krize nám hrozí Greta Thunberg: Je dobré, že jsem jiná než ostatní. Lidé si neuvědomují, jaká krize nám hrozí 10. října 2019 13:52

Policisté skupinu následně upozornili, že jestli neuposlechnou jejich požadavku, tak použijí donucovací prostředky. Ekology nakonec vytlačili.

„Zaběhnutý chod věcí pálí Amazonský prales. Zaběhnutý chod věcí rozpouští arktický led. Zaběhnutý chod věcí nás nakonec zabije. Zaběhnutému chodu věcí se musí učinit přítrž,“ píší organizátoři na facebookové události. Podle svých slov chtějí rebelovat a aby aktivně šířili poselství, zastavují provoz dopravy na různých místech v Praze miniblokádami. Protest plánují ještě na večer a na sobotu.

„Nechceme obyčejným lidem zbytečně narušovat životy, ale už více než třicet let nikdo neposlouchá, co říkají světoví vědci a klimatická hnutí. Musíme se svým poselstvím vyjít do ulic,“ píší. 

Domů
Sdílet
Diskuse