Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. října 2019 12:25
Čas čtení 0:00
Alexandra Murajdová

Eliud Kipchoge se stal prvním atletem, který uběhl maratón za méně než dvě hodiny. Stihl to o dvacet sekund dříve

SPORT BĚH
Uložit Uložené

Dnes se píše historie.

Ve Vídni dnes uběhl Eliud Kipchoge 42,2 kilometrů za hodinu, 59 minut a 40 sekund. Je to poprvé v historii, co někdo uběhl maratón za méně než dvě hodiny, informuje BBC.

Jeho úspěch se však nezapíše jako světový rekord, protože nešlo o oficiální závody a maratón byl jiný než tradičně. Kipchoge však držitelem světového rekordu už je, loni zaběhl tradiční maratón v Berlíně za dvě hodiny, jednu minutu a 39 sekund.

Letos sice Eliud Kipchoge odběhl předepsané kilometry, ale podmínky nebyly stejné jako při tradičním maratonu. Jediné, o co mu šlo, bylo pokořit hranici dvou hodin. Právě tak byl maratón nastaven.

Při běhu mu pomáhalo 41 elitních vytrvalců, kteří se střídali, chránili jej před odporem vzduchu a udávali mu tempo tak, aby svůj cíl splnil. Skoro během celého maratonu se před ním pohybovalo auto s laserovou čarou, které ukazovalo nezbytné tempo na to, aby byl jeho čas méně než dvě hodiny.

Doporučeno
Muž zaběhl celý londýnský maraton jako Big Ben, ale přes cílovou pásku proběhnout nemohl. Zasekl se před ní Muž zaběhl celý londýnský maraton jako Big Ben, ale přes cílovou pásku proběhnout nemohl. Zasekl se před ní 28. dubna 2019 23:46

Výhodu měl i co se týče nápojů a energetických gelů, které mu totiž podávali z kola. Na tradičních maratonech si běžci musí pro občerstvení sami odbíhat, čímž ztrácejí čas.

 

„Běžím, abych tvořil historii. Abych ukázal, že lidé nemají limity,“ řekl Eliud pro Reuters předtím, než začal běh.

Domů
Sdílet
Diskuse