Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
13. října 2019 13:27
Čas čtení 0:00
Alexandra Murajdová

V noci nemusíme spát 8 hodin, tvrdí spánkový expert. Radí, jak se vyspat co nejlépe

NEWS
Uložit Uložené

Každý člověk je individuální, a proto se nedá obecně říci, že potřebujeme 7-8 hodin spánku.

Spánek je jednou z věcí, které si lidé začnou vážit až tehdy, když jsou dospělí. Zřejmě každý z nás urputně bojoval proti večerce a ve školce plakal, když si měl jít odpoledne odpočinout. Dnes se snažíme, abychom se do postele dostali co nejdříve a vylezli z ní co nejpozději.

Na otázku, kolik by měl člověk každou noc spát, jsi už určitě slyšel odpověď, že sedm nebo osm hodin. Ve skutečnosti je však každý člověk úplně jiný a proto je i odpověď na tuto otázku individuální, informuje metro.

 

Expert na spánok tvrdí, že tvrdenie, že v noci musíme spávať 8 hodín je blbosť. Radí, ako sa vyspať čo najlepšie
Expert na spánok tvrdí, že tvrdenie, že v noci musíme spávať 8 hodín je blbosť. Radí, ako sa vyspať čo najlepšie Zdroj: pexels

Expert na spánek Neil Stanley, autor knihy How To Sleep Well (Jak se dobře vyspat) vysvětluje: „Spánek je jako výška, každý z nás je jinak vysoký, což je způsobeno naší genetikou. Přesně takový je i spánek, každý z nás potřebuje jiné množství spánku.“

„Normální množství spánku je kdekoliv v rozmezí čtyř až jedenácti hodin, ale pokud spíte byť jen o hodinu méně, než si vaše tělo vyžaduje, může to mít následky na vašem fyzickém i mentálním zdraví.“

Doporučeno
Přestaneš dýchat a ani o tom nevíš. Toto spánkové onemocnění dokáže ovlivnit tvé svaly a mozková centra Přestaneš dýchat a ani o tom nevíš. Toto spánkové onemocnění dokáže ovlivnit tvé svaly a mozková centra 26. února 2019 12:50

I přesto, že se časem snad každý naučí spánek milovat, občas se dostaneme do fáze, kdy nemůžeme usnout a v posteli se jen převalujeme.

Existuje množství triků na to, jak co nejrychleji usnout, sám je určitě dobře znáš, počítání oveček, čtení knihy či heřmánkový čaj. Neil však tvrdí, že ideální podmínky jsou tichý pokoj, tma a co nejméně možných rozptýlení.

Taky doporučuje večer bez technologií, bez laptopu, telefonu, televize a podobně, pokud to uděláš, tak tě prý čekají zázraky. Neil dodává, že ideální polohou je ležení na zádech. Snižuje to tlak na svaly a klouby.

Domů
Sdílet
Diskuse