Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. října 2019 12:18
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Hajlující muž z demonstrace SPD musí zaplatit pokutu 30 tisíc korun

NEWS SPD
Uložit Uložené

Odvolání vůči půlroční podmínce a peněžitému trestu se minulo účinkem.

Závěr případu hajlování kladenského závozníka Radka Mansfelda, o kterém jsme informovali, je jasný: peněžitý trest 30 tisíc korun a půlroční podmínka platí. Ve čtvrtek tak rozhodl odvolací senát pražského městského soudu, jelikož se třiačtyřicetiletý muž proti srpnovému rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 1 odvolal. S informacemi přišly Novinky.cz.

Doporučeno
Muž dostal za hajlování na Václavském náměstí pokutu 30 tisíc a podmínku Muž dostal za hajlování na Václavském náměstí pokutu 30 tisíc a podmínku 13. června 2019 22:20

Trest dostal samozvaný vlastenec poté, co na demonstraci „proti diktátu EU“ strany SPD na Václavském náměstí, které se zúčastnili i zahraniční reprezentanti evropských krajně pravicových stran Geert Wilders či Marine Le Penová, držel pravou ruku v úhlu, který podle odsouzeného pouze připomínal vojenský pozdrav z dob nacistického Německa. Manfeld se tehdy hájil tím, že gestem pouze uklidňoval situaci, která nastala mezi příznivci SPD a jejich odpůrci. 

Doporučeno
Muž, který hajloval na Václaváku, vinu odmítá. Před soudním jednáním se posilnil pivem Muž, který hajloval na Václaváku, vinu odmítá. Před soudním jednáním se posilnil pivem 12. srpna 2019 10:53

Obvodní soud pro Prahu 1 a následně i odvolací senát pražského městského soudu měly jiný názor. „To gesto skutečně nebylo nic jiného než hajlování. Byť za okolností, které částečně byly specifické v tom, že pan obžalovaný při tom hajlování neměl propnuté všechny prsty ruky a držel u toho cigaretu. To nebylo možné chápat jinak,“ interpretovaly Novinky konstatování předsedy odvolacího soudu Alexandra Sotoláře.

Soud odůvodnil Manfeldovy prohřešky dvěma důkazy, které pro něj byly zásadní. Prvním byl videozáznam z demonstrace a druhým výpověď znalce, který opravdu potvrdil, že se jedná o nacistický pozdrav. Kladenský závozník tak byl odsouzen za projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení lidských práv a svobod člověka k půlroční podmínce, a zároveň potvrdil peněžitý trest ve výši 30 tisíc korun. 

Domů
Sdílet
Diskuse