Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. října 2019 22:28
Čas čtení 0:00
Alexandra Murajdová

Míra sebevražd u mladých se za posledních deset let zvýšila o 56 procent. Vědci netuší proč

NEWS
Uložit Uložené

Čísla sebevražd stoupají u lidí všech věkových kategorií, avšak statistiky u mladých jsou skutečně alarmující.

Podle nové zprávy se míra sebevražd mezi mladými za posledních 10 let znepokojivě zvýšila. Sebevraždy lidé páchají čím dál tím častěji, ale nárůst právě u mladých všechny ostatní statistiky převyšuje.

Kdysi byly sebevraždy mezi mladými skutečně vzácné. Od roku 2007 po rok 2017 se ale číslo zvýšilo o 56 procent, informuje Washington Post. Pokud bychom si to měli dát do čísel, kdysi to bylo 6,8 úmrtí na 100 tisíc lidí, zatímco nyní je to už 10,6.

 

Miera samovrážd mladých ľudí sa za posledných desať rokov zvýšila o 56 percent. Vedci netušia, prečo sa to deje
Miera samovrážd mladých ľudí sa za posledných desať rokov zvýšila o 56 percent. Vedci netušia, prečo sa to deje Zdroj: flickr

„Pohled na tato čísla je velmi znepokojující. Hned by se s tím mělo něco dělat,“ říká Lisa M. Horowitz, dětská psycholožka z Národního institutu duševního zdraví: „Pokud by se vyvinula nová nemoc nebo infekce, která by zabíjela mladé v takových číslech, jak to momentálně činí sebevraždy, okamžitě by byli lidé na nohou. Většina ale ani neví, že sebevraždy jsou tak časté.“

Kromě sebevražd se zvýšila i čísla vražd mezi mladými od 10 do 24 let a to o 24 % mezi lety 2014 až 2017, což je relativně krátké období. Jedním z možných důvodů může být i rozšíření zbraní, v USA jich je totiž více než kdekoliv jinde.

Vědci nedokáží vysvětlit, proč počet sebevražd rapidně stoupá. Někteří to připisují měnícím se sociálním strukturám, nedostatku komunity, vzestupu sociálních médií a smartphonů. Jiní poukazují na šikanu a nedostatek spánku.

Doporučeno
Znásilnili ji, ale od policie dostala pokutu za lež. Pachatel znásilnil dalších 27 žen a až pak uvěřili, že nelhala Znásilnili ji, ale od policie dostala pokutu za lež. Pachatel znásilnil dalších 27 žen a až pak uvěřili, že nelhala 4. října 2019 15:06

„Pravdou ale je, že absolutně nikdo neví, proč se to děje,“ říká Ursula Whiteside, výzkumná pracovnice z Univerzity ve Washingtonu: Je to složitý problém, na který neexistuje jednoduchá odpověď.

Zatímco mnohé studie poukazují, že sociální sítě mohou zvyšovat náklonnost k depresi či stresu, jiné studie ukázaly pozitivní stránku. Lidé, kteří byli předtím nějakým způsobem izolováni od společnosti, si nyní mohou vytvářet různé vztahy s lidmi na sociálních sítích.

Na internetu se člověk sice jednoduše dohledá k řadě způsobů, jak se zabít, na druhé straně se díky internetu každý dokáže dostat k poradenským stránkám či k linkám pomoci.

Domů
Sdílet
Diskuse