Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. října 2019 14:08
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Studentka FAMU získala studentského Oscara za film Dcera, v proslovu poděkovala České republice

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Animátorka, který se v roce 2014 přestěhovala do České republiky, získala cenu teprve jako třetí reprezentant českého filmu.

Velká událost pro český animovaný film proběhla v noci na pátek, kdy si Daria Kaščejevová v Los Angeles převzala studentského Oscara za film Dcera. Rodačka z Tádžikistánu se tak stala po Janu Svěrákovi a Marii Doležalové teprve třetí držitelkou prestižního ocenění reprezentujícího českou kinematografii. Informaci přinesl iRozhlas.

Doporučeno
Český film po 30 letech slaví studentského Oscara. „Jsem neskutečně šťastná,“ říká autorka Český film po 30 letech slaví studentského Oscara. „Jsem neskutečně šťastná,“ říká autorka 13. září 2019 10:14

O tom, že si má animátorka cenu převzít, se dozvěděla už 11. září, o čemž jsme vás informovali už v dřívějším článku. V noci si Kaščejevová se svým týmem pouze přišla pro ocenění. Přímý přenos galavečera byl odvysílán na YouTube, a pochopitelně to byl pro autorku emotivní zážitek.

„Před pěti lety, 10. září 2014, jsme s manželem přijeli do České republiky. Rozhodli jsme se žít v cizí zemi a změnit profese. Bylo to hrozně těžké. Nebyli jsme si jistí, zda jsme udělali správně. A pak 11. září, ale o pět let později, mi zavolali z americké Akademie filmového umění a věd, že jsem vyhrála studentského Oscara. Bylo to naprosto neuvěřitelné,“ zmínila Kaščejeva v proslovu.

Studentka FAMU ve své řeči také nezapomněla poděkovat svému týmu a České republice. „Uvědomila jsem si, že to rozhodnutí bylo správné. Jsem šťastná, že jsme tehdy byli tak stateční. Proto bych České republice ráda pomohla nazpět, protože nám dala možnost tam pracovat a já tam mohla natočit svůj film," vysvětlila Kaščejevová.

Zisk studentského Oscara je jen pouhou špičkou ledovce. Animovaný film Dcera, ve kterém účinkují loutky z toaletního papíru, byl už oceněn na různých festivalech. Příběh, v němž účinkují otec s dcerou, kteří jsou neschopni komunikace mezi sebou, získal nejvyšší ocenění Křišťál během francouzského festivalu v Annency nebo cenu za nejlepší film na festivalu Fantoche ve Švýcarsku.

Domů
Sdílet
Diskuse