Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. října 2019 16:44
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

NASA poslala do otevřeného kosmu první ženský tým

TECH NASA VESMÍR
Uložit Uložené

Americké astronautky Christina Kochová a Jessica Meirová přepisují historii.

 

V mírném předstihu dnes začala mise, která je velkým krokem pro společnost a vědu. První výhradně ženský tým totiž dostal možnost vstoupit do otevřeného kosmu. Během uplynulého víkendu přestal fungovat regulátor napětí, který má za úkol shromažďovat a distribuovat energii pro systémy Mezinárodní vesmírné stanice. Americké astronautky Christina Kochová a Jessica Meirová byly proto vyslány, aby ho vyměnily.

Celá mise by měla trvat necelých 6 hodin a NASA konstatuje, že jde o běžnou údržbu, která by neměla představovat žádné nebezpečí. Výměna regulátoru je standardní záležitostí.

Celkově již bylo podobných výstupů 220, informuje SME. Zatím však šlo jen o čistě mužské nebo smíšené týmy. V první polovině roku už sice byl v plánu výhradně ženský výstup, nakonec však musel být zrušen z poměrně bizarního důvodu – prý si žena neměla co obléci, protože jí neseděl skafandr.

Zpět
Sdílet
Diskuse