Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. října 2019 10:15
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Vědci odhalili plášť neviditelnosti. Osoba stojící za speciálním materiálem se stane nepozorovatelnou

NEWS VĚDA
Uložit Uložené

Na jakém principu tato technologie funguje?

Kanadská společnost HyperStealth vytvořila materiál, který lze využívat jako plášť či štít neviditelnosti. Materiál je tenký jako papír a nevyžaduje od vlastníka napájení na zdroj energie, informuje IFLScience.

Nemysli si ale, že po zakrytí takovou látkou prostě zmizíš. Určitě se ale za ni dokážeš před nepozorným okem celkem účinně skrýt. Materiál od designové společnosti Hyperstealth dokáže pracovat se světlem takovým způsobem, že pokud se za něj postavíš, staneš se v podstatě neviditelným.

Doporučeno
Apple není technologický lídr, jen kopíruje konkurenci. I proto zůstává na vrcholu Apple není technologický lídr, jen kopíruje konkurenci. I proto zůstává na vrcholu 23. září 2019 11:02

Vědci ze zmiňované firmy vycházejí při své práci z takzvaného Snellova zákona, který popisuje lom paprsku světla. Tento efekt lze pozorovat například při pohledu na napuštěné bazény, které vypadají mělčí, než by se mohlo zdát, píše IFLScience. Světlo pohybující se mezi materiály může totiž značným způsobem zkresluje náš pohled na věc.

Technologie od HyperStealth však není úplně novinkou a společnost na ní pracuje již od roku 2010. V nedávném období ale zveřejnila několik videí, na kterých můžeš názorně pozorovat, jak daný materiál funguje. A protože je lepší jednou vidět než stokrát číst, raději se rovnou podívej na přiloženou ukázku fungování tohoto pozoruhodného materiálu.

Zpět
Sdílet
Diskuse