Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. října 2019 14:47
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Afroamerický člen ochranky vyzval studenta, aby přestal s rasistickými urážkami. Paradoxně ale vyhodili právě jeho

NEWS
Uložit Uložené

Bohužel, jeho požadavek ho stála místo na škole.

Příslušník bezpečnostní služby na Madison West High School ve Wisconsinu Marlon Anderson byl pověřen odvedením studenta z areálu školy. Student se ale výrazně bránil a dokonce strčil do ředitele školy. Anderson tedy přivolal posily, ale mezitím ho začal přítomný student urážet, přičemž ochranku nazval také slovem „n*gger“, píše CNN.

Anderson ho vyzval, aby přestal s urážkami, ale student ve svém nevychovaném projevu pokračoval. Ochranka mu proto svůj požadavek zdůraznil se slovy „Nenazývej mě n*grem“. A právě poslední slovo z této věty ho stálo místo na škole.

Škola odůvodnila své rozhodnutí tím, že zastává politiku nulové tolerance, což znamená, že platí zákaz používání rasových urážek, a to bez výjimky. A to zjevně i v případě, kdy se afroamerický zaměstnanec školy brání tím, že vyzve druhou osobu, aby ho nenazývala tímto slovem.

„Zvolili jsme tvrdý postoj vůči rasovým urážkám a věříme, že takový slovník nemá na naší škole místo,“ prozradila předsedkyně rady pro vzdělávání Gloria Reyes. S jejími slovy můžeme jen souhlasit. Ale dané pravidlo by se rozhodně nemělo vztahovat na případy, kdy osoba slovně prohlásí, že si nepřeje být rasisticky urážena, přičemž ve větě použije výraz, který jí uráží.

„Okres chce pouze říci, že toto slovo nesmíte použít v žádném případě. Takové zásady ubližují dětem a personálu. Bez kontextu to není užitečné, ale ještě více škodlivé,“ tvrdí propuštěný ochranka Anderson.

Strážník na škole pracoval dlouhých 11 let, přičemž oba jeho synové místní školu navštěvovali. Nespravedlivě propuštěného muže podporují odbory i studenti. Pomocnou ruku podala Andersonovi dokonce slavná zpěvačka Cher, která mu v případě sporu nabídla zaplatit výdaje. Školní rada oznámila, že plánuje přehodnotit svůj přístup.

Domů
Sdílet
Diskuse