Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
22. října 2019 18:04
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Vědci mají etický problém. Vypěstovali mini-mozky, které cítí bolest

NEWS VĚDA
Uložit Uložené

Vědci se rozhodli, že podobné výzkumy potřebují jasná pravidla.

Klonování lidí je ve obvykle tabu i ve vědecké komunitě, natož mezi členy lidskoprávních a církevních organizací. 

Pokud bychom ale v laboratoři byli schopni „vytisknoutnové srdce, ledvinu či jiné orgány, lékaři by dokázali ročně zachránit stovky nebo až tisíce lidí. Tento rozpor si podle magazínu Newsweek uvědomuje i skupina výzkumníků, která se proto rozhodla, že pro takové formy biologických pokusů by měly být dohodnuty jasné hranice.

Doporučeno
Vůdce kultu miloval hazard a sexuálně zneužíval ženy. Po bombovém atentátu na jeho osobu zůstaly pouze kousky lidských těl Vůdce kultu miloval hazard a sexuálně zneužíval ženy. Po bombovém atentátu na jeho osobu zůstaly pouze kousky lidských těl 19. října 2019 13:58

Některé laboratoře totiž údajně zašly příliš daleko a takové uměle vytvořené organismy nutí trpět. Vývoj měl pokročit natolik, že část organismů nabyla vlastního vědomí.  

Vědci ukazují prstem zejména na 3D mini-modely lidského mozku, laboratorně vytvořené z kmenových buněk. Právě tyto buňky jsou pro medicínský výzkum nejužitečnější, teoreticky jsou totiž přetvořitelné na různé typy tkání od vnitřností až po srdce a ledviny. 

Co ale v případě, že výzkumy v takových organoidních buňkách odhalí náznaky skutečné mozkové aktivity?

„Nechceme, aby lidé dělali výzkumy tam, kde je potenciál, aby 'něco' trpělo,“ řekl magazínu Elan Ohayon, ředitel laboratoře Green Neuroscience ze San Diega. Právě on měl toto téma otevřít na pondělní vědecké konferenci v Chicagu.

Doporučeno
Slovenská Měsíční šachta patří k největším záhadám lidstva. Šlo o výtvor pradávné civilizace? Slovenská Měsíční šachta patří k největším záhadám lidstva. Šlo o výtvor pradávné civilizace? 11. ledna 2024 8:00

Mozkové organoidy (zmenšené verze reálných orgánů vypěstované ve zkumavkách) mají dnes velikost čočky a obsahují 2 až 3 miliony buněk. Reálný mozek jich má miliardy, ale několik studií naznačuje, že i tyto mnohem menší počty stačí ke generování měřitelné odezvy na vnější podněty. Ta měla být již po dvou měsících růstu údajně podobná jako u 25 až 39týdenních předčasně narozených miminek.

„Pokud existuje možnost, že organoid cítí, možná jsme překročili (přijatelnou) hranici,“ dodává Ohayon. Naznačuje také, že takový výzkum by mohl vyústit i do něčeho ještě více šokujícího, například implantace lidských organoidových mozků do pokusných zvířat.

Domů
Sdílet
Diskuse