Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. října 2019 13:49
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

40letá paralympionička podstoupila eutanazii. Křičela bolestí, plakala a nemohla spát

NEWS
Uložit Uložené

Belgičanka Vervoortová se rozhodla dobrovolně ukončit svůj život.

Čtyřicetiletá belgická paralympionička Marieke Vervoort 22. října využila možnost eutanazie a ukončila svůj život. Úspěšná sportovkyně už dopředu avizovala, že pokud se její zdravotní stav po Olympijských hrách v Riu v roce 2016 nezlepší, podstoupí eutanazii, informuje BBC.

Belgičanka trpěla nevyléčitelnou degenerativní svalovou chorobou. Ta jí způsobovala neustálou bolest a křeče, při kterých měla velké problémy se spánkem. Marieke se podařilo za její kariéru na paralympijských hrách získat čtyři medaile – jednu zlatou, dvě stříbrné a jednu bronzovou.

Vervoort již v roce 2008 dala svému doktorovi souhlas, aby mohl ukončit její život. „Kdybych neměla tyto dokumenty, myslím si, že bych už spáchala sebevraždu,“ cituje její někdejší slova The Guardian.

V roce 2016 prohlásila, že při svém stavu chytá epileptické záchvaty, pláče a křičí bolestí. Z toho důvodu musí užívat množství léků proti bolesti jako valium či morfium. 

„Mnoho lidí se mě ptá, jak je možné, že mohu mít tak dobré výsledky a stále se usmívat navzdory všem bolestem a lékům. Vidím za tím sport a závodění s vozíkem – je to svým způsobem druh léčby,“ řekla Vervoort pro BBC Radio 5 v roce 2016.

Doporučeno
Vůdce kultu miloval hazard a sexuálně zneužíval ženy. Po bombovém atentátu na jeho osobu zůstaly pouze kousky lidských těl Vůdce kultu miloval hazard a sexuálně zneužíval ženy. Po bombovém atentátu na jeho osobu zůstaly pouze kousky lidských těl 19. října 2019 13:58
Domů
Sdílet
Diskuse