Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. října 2019 18:14
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Kvantové zariadenie od Googlu zvládlo komplikovaný problém vyriešiť za 200 sekúnd, klasickému počítaču by to trvalo 10-tisíc rokov

TECH
Uložit Uložené

Google hovorí o obrovskom pokroku, IBM experiment spochybňuje.

Google už dávno nie je len vyhľadávač, ktorý nám pomáha pohodlne nájsť rôznorodé informácie. Svoje chápadlá natiahol snáď do všetkého, čo sa týka technológií a o tom, že má spoločnosť len tie najvyššie ambície, snáď nie je pochýb. Dokázali to napríklad aj experimentom s procesorom Sycamore, výsledky publikoval časopis Nature v stredu, píše web cnet.

Procesoru sa podarilo vyriešiť komplikovaný problém za kratučký čas, trvalo mu to približne tri a pol minúty. Pre porovnanie, klasickému počítaču by to trvalo 10-tisíc rokov. Najvýkonnejším počítačom by úloha trvala dva a pol dňa. Čo bolo cieľom Googlu? Dokázať nadvládu kvantových počítačov.

Výkon malého čipu ohromil, no vedci sú s vyjadreniami o nadvláde veľmi opatrní. Experiment bol totiž „šitý na mieru“, na praktické využitie kvantových počítačov si musíme ešte počkať. Konkurenčná spoločnosť IBM spochybňuje výsledky. Odvoláva sa na to, že čip má len 53 kvantových bitov a bude treba vynaložiť ešte veľa úsilia, kým ho budeme môcť prakticky využiť. Je to však dobrý začiatok v rámci kvantových zariadení. V budúcnosti by mohli uľahčiť a zrýchliť výpočty zložitých úloh, napríklad v oblasti medicíny.

Domů
Sdílet
Diskuse