Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. října 2019 10:13
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Paříž zavedla přísná pravidla pro elektrické koloběžky. Umírají na nich lidé

NEWS
Uložit Uložené

Zakázali jízdu po chodníku a policie bude rozdávat vysoké pokuty.

Elektrické koloběžky se těší stále větší popularitě i u nás. Běžní lidé, kteří na nich jezdí do práce, většinou až tak velkým problémem nejsou, ve větších městech však fungují i služby, které takové sdílené stroje za poplatek půjčí každému přímo na ulici.

Nejznámějšími poskytovateli jsou obvykle firmy Bird nebo Lime.

Hodně rychle pohybující se turisty v mixu s domácími koloběžkáři a chodci již ve Francii považovali za velký problém a podle BBC ode dneška začala platit přísnější pravidla.

Jízda koloběžkou po chodníku je až na výjimky úplně zakázána. Nebude na ní moci stát více než jedna osoba a už vůbec nebude možné ťukat do mobilu nebo poslouchat hudbu přes sluchátka.

Paríž zaviedol prísne pravidlá pre elektrické kolobežky. Zomierajú na nich totiž ľudia
Paríž zaviedol prísne pravidlá pre elektrické kolobežky. Zomierajú na nich totiž ľudia Zdroj: Unsplash.com

Taková osobní e-vozítka budou také vykázána na cyklostezky a od července 2020 bude jejich rychlost omezena na maximálně 25 km/h. Na vyčleněných úsecích bude možné jezdit i rychleji, ale pouze s přilbou a reflexním oblečením.

BBC zveřejnilo i výši pokut za porušení nařízení. Většina z trestů bude za zhruba 3 500 Kč, ale jízdu nepovolenou rychlostí může policie ohodnotit až do neuvěřitelných 38 000 Kč. Turisté si tedy budou muset dávat pozor.

Reakce úřadů přišla poté, co ve Francii před týdnem zemřel 25letý muž, který se svou koloběžkou narazil do auta v Bordeaux. Žena, která se na stroji vezla také, je zraněná a země už zaznamenala minimálně 5 úmrtí na tomto typu dopravního prostředku.

Služby sdílející veřejné koloběžky také bojují s vandalismem a zloději. V Paříži je například nespokojení obyvatelé a výtržníci házejí do Seiny.

Domů
Sdílet
Diskuse