Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. října 2019 14:45
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Nejdražší whisky na světě se prodala za 1,9 milionu dolarů

NEWS
Uložit Uložené

Pochází ze skotské palírny a má 60 let.

Nejdražší whisky na světě je 60letá skotská Macallan Fine & Rare 1926, píše CNN. Tento týden se totiž jedna její 750ml láhev v newyorské aukční síni Sotheby's vydražila za 1,9 milionu dolarů.

Předchozí rekord přitom od minulého roku držela jiná láhev z téže várky. Ta se loni prodala v Londýně za 1,2 milionu dolarů.

Najdrahšia whisky na svete sa predala za 1,9 milióna dolárov.
Najdrahšia whisky na svete sa predala za 1,9 milióna dolárov. Zdroj: www.sothebys.com

Rok 1926 na etiketě je rokem destilace. Věk 60 let znamená čas, který dozrávala v dubových sudech před finálním stočením do láhve. Pak by se již konzistence měnit neměla.

CNN uvádí, že raritní je pro Macallan, palírnu z roku 1824, zejména sud číslo 263, který vyšel na přibližně 40 lahví a od stáčení si připsal už šest rekordů. Je tak tedy i sám zapsán v Guinnessově knize rekordů.

Doporučeno
Novodobý způsob pití alkoholu? The Glenlivet přišli se skotskou whisky, která je v kapslích Novodobý způsob pití alkoholu? The Glenlivet přišli se skotskou whisky, která je v kapslích 7. října 2019 12:42

Při ochutnávce bys měl cítit citrusy, květiny, sušené ovoce a trochu dřeva, tedy v případě, že se konkrétní vydražená láhev někdy otevře. Jeden pohárek totiž stojí v přepočtu více než 900 tisíc korun.

Během dražby ale padl i další rekord. Whisky totiž byla součástí větší, více než 460láhvové kolekce od jediného sběratele a tato sbírka se ve čtvrtek rozprodala úplně celá. Štastný muž je tedy bohatší o 10 milionů dolarů.

Domů
Sdílet
Diskuse