Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. října 2019 16:19
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Takto bude vypadat vozidlo NASA, které bude na Měsíci hledat a mapovat přítomnost vody

TECH NASA
Uložit Uložené

Vodu bychom mohli později použít k výrobě kyslíku pro základny s lidskou posádkou.

Americká NASA se připravuje na opětovné zkoumání Měsíce. Včera ukázala svůj lunární rover VIPER, který by měl na jižním pólu vůbec poprvé zkoumat led a odebrat z něj vzorky.

Vědci jsou z této příležitosti pochopitelně zcela nadšeni, voda v jakémkoliv skupenství je totiž podle nich základní podmínkou pro existenci života, alespoň v podobě bakterií. Na Měsíci by se také rozhodně hodila při budování základen s trvalou přítomností lidí.  

NASA ukázala rover, ktorý má na Mesiaci zmapovať prítomnosť vody
NASA ukázala rover, ktorý má na Mesiaci zmapovať prítomnosť vody Zdroj: NASA/Johnson Space Center

Vozidlo je velké asi jako golfový vozík, ale jméno VIPER není narážkou na slavný zámořský sporťák. V překladu jde o zkratku pro „Polární průzkumník zkoumající těkavé látky“. Bude totiž vybaven metrovým vrtákem schopným analyzovat různé vzorky půdy.

Vydrží 100 dní a NASA ho využije k vytvoření první mapy vodního povrchu na našem jediném přirozeném satelitu.

Doporučeno
Měsíc se od Země neustále vzdaluje. Jednou možná odejde navždy Měsíc se od Země neustále vzdaluje. Jednou možná odejde navždy 3. října 2019 15:33

„Od potvrzení přítomnosti vody na Měsíci před deseti lety se ptáme, jestli je tam opravdu dostatečné množství vodních zdrojů na to, abychom mohli žít i ve vesmíru. Rover nám pomůže zodpovědět mnoho otázek o tom, kde přesně voda je a kolik jí můžeme použít,“ říká projektový manažer mise Daniel Andrews.

Voda by totiž mohla posloužit na výrobu kyslíku a vodík s kyslíkem zas na výrobu paliva pro rakety a přistávací moduly. Na Měsíc se tato životně důležitá tekutina pravděpodobně dostala díky dopadům meteoritů nebo komet a protože je jeho podstatná část permanentně odvrácena od Slunce, nikdy se nerozpustila a nevypařila. Podle NASA jí tam mohou být až „miliony tun“.

NASA se ale potřebuje od roveru v prosinci roku 2022 a později od lidské posádky v roce 2024 dozvědět, kde přesně vrtat.

Domů
Sdílet
Diskuse