Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. října 2019 15:32
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Zítra se vyspíme o hodinu déle. Končí letní čas, ručička se posune dozadu

NEWS
Uložit Uložené

Nezapomeň si posunout hodiny o třetí ráno zpět na druhou hodinu.

Zítra se vyspíš o hodinu déle, o třetí v noci se totiž ručička hodin posune zpět na druhou a skončí letní čas. Letní čas začal 31. března a platil ve všech státech Evropy kromě Islandu, Běloruska, Ruské federace, částí Grónska a norských ostrovů Jan Mayen a Špicberky.

Už za dva roky by ale střídání letního a zimního času mělo skončit. Poslanci Evropského parlamentu v březnu podpořili ukončení střídání sezónního času od roku 2021. Občané členských států Evropské unie, které se rozhodnou pro letní čas, by si měli naposled posunout ručičky hodinek v poslední březnovou neděli roku 2021. V těch zemích EU, které se rozhodnou ponechat si standardní čas, by si měly naposledy přestavovat hodinky v poslední říjnovou neděli 2021. Tedy přesně o dva roky.


Na evropském kontinentu jsou tři časová pásma: západoevropský (nebo greenwichský střední čas, GMT), středoevropský, kam patří i Česko, a nakonec východoevropský čas, který mají například Finové, Ukrajina, Rumunsko, Bulharsko a Řecko.

Myšlenka změny času, respektive času, který by šetřil denní světlo, se poprvé objevila v roce 1784 v článku amerického spisovatele, státníka, osvícenského myslitele, vynálezce a fyzika Benjamina Franklina. První vážný návrh na zavedení letního času podal londýnský stavitel William Willet roku 1907 v eseji The Waste of Daylight (Plýtvání denním světlem).

Domů
Sdílet
Diskuse