Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. října 2019 17:08
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Zašel Katar příliš daleko? Klimatizuje už i otevřená prostranství a stadiony

NEWS
Uložit Uložené

Teplo v zemi je čím dál méně snesitelné. Klimatizace však celkový problém pouze zhoršuje.

Globální oteplování nezpůsobuje jen vysychání řek, stoupání hladiny oceánů a další změny. Nejohroženější jsou paradoxně města.

V betonové džungli mezi budovami a nad velkými asfaltovými plochami může být teplota vzduchu ještě o pěkných pár stupňů vyšší, než hlásí meteorologická stanice někde uprostřed přírody.

Zašiel už Katar priďaleko? Klimatizuje už aj otvorené priestranstvá a štadióny
Zašiel už Katar priďaleko? Klimatizuje už aj otvorené priestranstvá a štadióny Zdroj: Unsplash.com

ScienceAlert píše, že v Kataru na břehu Perského zálivu například bývá i 48 °C přes den a 32 °C v noci, takže místní obyvatelé si příliš neodpočinou a přechod mezi vychlazenými obchodními prostorami a ulicí může být doslova zdravotním rizikem.

Země proto začíná klimatizovat i otevřená prostranství, například odkryté sportovní stadiony, tržnice a obchody.

Svět si toho všiml hlavně v souvislosti s připravovaným MS ve fotbale, které bude Katar hostit v roce 2022 a které bylo podrobeno kritice právě kvůli možnosti vysokých teplot. Plně klimatizovaný je například 40tisícový stadion Al Janoub.

Při troše zamyšlení však rychle pochopíš, že klimatizování otevřených prostorů paradoxně celkovou teplotu v zemi nutně musí pouze zvyšovat.

ScienceAlert a The Washington Post, který s tématem přišel, sice analyzují, že na pohon chladicích jednotek Katar potřebuje elektřinu a elektřina se vyrábí zejména spalováním fosilních paliv, které přispívají k produkci CO2 a celkovému ohřívání planety, ale na celý problém se dá podívat i jednodušeji .

Z fyziky určitě víš, že teplo nemůže jen tak zmizet, dá se pouze přenést někam jinam. Klimatizace sice vychladí tvé auto nebo v tomto případě stadiony a ulice, teplý vzduch (navíc ještě trochu ohřátý teplem z kompresorů a ventilátorů) však opět vyfouká o pár metrů dál. 

Doporučeno
Krvavé mistrovství světa ve fotbale. Dokument znovu ukázal, že v Kataru funguje novodobé otroctví Krvavé mistrovství světa ve fotbale. Dokument znovu ukázal, že v Kataru funguje novodobé otroctví 13. června 2019 11:59

Chlazení v Kataru tak pomůže sportovcům, divákům a bohatým v obchodům, ale na běžných ulicích se situace změní k horšímu.

Na místě jsou však dvě otázky: Jak jinak má Katar chránit své obyvatele před nesnesitelnými vedry a je vůbec žádoucí pořádat velké sportovní akce v místech, která k tomu nejsou zcela vhodná?

Zašiel už Katar priďaleko? Klimatizuje už aj otvorené priestranstvá a štadióny
Zašiel už Katar priďaleko? Klimatizuje už aj otvorené priestranstvá a štadióny Zdroj: TASR

Katarská Doha hostila i zářijové mistrovství světa v atletice. Zatímco na vychlazeném stadionu Khalifa bylo údajně 23 až 25 stupňů, maratónské a chodecké soutěže byly pochopitelně v okolních ulicích, kde bylo nesnesitelné teplo. Krátce po polovině 50kilometrové trati ze závodů raději odstoupil i Slovák Matej Tóth.

Domů
Sdílet
Diskuse