Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. října 2019 7:55
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Londýnské muzeum pojmenovalo brouka po Gretě Thunberg

NEWS
Uložit Uložené

Tým vědců chtěl ocenit její přínos ve zvyšování povědomí o klimatických změnách.

Přírodovědné muzeum v Londýně se rozhodlo vzdát hold mladé aktivistce Gretě Thunberg za její „vynikající přínos“ při rozšiřování povědomí o klimatických změnách, informuje The Guardian.

Tamní vědci po ní pojmenovali brouka bez očí či křídel. Článkonožec s novým názvem Nelloptodes gretae je méně než 1 milimetr dlouhý a patří tak mezi vůbec nejmenší hmyz na Zemi.

Londýnske múzem pomenovalo novoobjaveného chrobáka po Grete Thunberg
Londýnske múzem pomenovalo novoobjaveného chrobáka po Grete Thunberg Zdroj: Wikipedia.org

Za všechny pro deník promluvil Michael Darby: „Vybral jsem toto jméno, protože jsem nesmírně ohromen její prací.“

Brouk se poprvé našel již v roce 1965 v keňském Nairobi, kde ho objevil Brit William C. Block. Jeho sbírku však muzeum dostalo až v roce 1978 a až donedávna trvalo, než si ho opět všiml právě doktor Darby při svém výzkumu.

„Jméno tohoto brouka je obzvláště dojemné, protože neobjevené druhy se neustále ztrácejí dříve, než je vědci pojmenují, kvůli ztrátě biodiverzity. Hodilo se proto jeden z nejnovějších objevů pojmenovat po někom, kdo tak tvrdě pracuje jako zastánce přírodního světa a ochránce ohrožených druhů,“ dodává Darby.

Domů
Sdílet
Diskuse