Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. října 2019 10:29
Čas čtení 0:00
Tímea Krauszová

V Kalifornii vyhlásili nouzový stav: Požáry již zničily více než 200 km čtverečních, evakuováno bylo 180 tisíc lidí

NEWS
Uložit Uložené

Kalifornský guvernér již vyhlásil celostátní stav nouze.

Kalifornii trápí několik požárů, na jejich uhašení pracují už několik dní. V jejich neprospěch hraje počasí: sucho a silný vítr stav jen zhoršují. Kromě dvou rozsáhlých požárů – Kincade Fire a Tick Fire – hoří i menší, oddělené požáry. Hasiči se situaci snaží dostat pod kontrolu, mezitím guvernér vyhlásil celostátní stav nouze.

Kincade Fire hoří za San Franciscem, ve vinařské oblasti v severní Kalifornii. Tick Fire je v blízkosti Santa Clarita na jihu země a už zničil 22 budov. Podle CNN je dalších 10 000 v ohrožení.

Doporučeno
K Los Angeles se blíží požár, musí evakuovat 100 000 lidí K Los Angeles se blíží požár, musí evakuovat 100 000 lidí 11. října 2019 20:03

Rozsáhlé požáry ještě nemají plně pod kontrolou

Za několik hodin se rozsah Kincade Fire téměř zdvojnásobil v důsledku silného větru a také kvůli suchému počasí. Hoří více než 200 kilometrů čtverečních. Kvůli požárům začala i rozsáhlá evakuace, v Sonoma County muselo své domovy opustit již více než 180 tisíc lidí.

Na Twitteru kanceláře šerifa se objevila informace, že toto je největší evakuace, kterou si pamatují. Požár se pod kontrolu snaží dostat dohromady 3400 hasičů, zatím se jim podařilo dostat pod kontrolu asi 10 % celé plochy, kterou pohlcují plameny. Washington Post píše, že zatím (do neděle večer) nezaznamenal žádnou smrt, ale dva hasiči utrpěli zranění.

Vypnuli jim elektřinu

Více než 3 miliony lidí strávily víkend ve tmě – bez elektrického proudu. Společnost, která ho zabezpečuje, postupně vypínala elektřinu kvůli veřejné bezpečnosti – jako prevenci před velkými požáry. Pro Washington Post zástupci firmy potvrdili, že dalších více než 100 tisíc zákazníků přišlo o proud neplánovaně, pravděpodobně kvůli narušení infrastruktury. Pokud budou požáry pokračovat v takovém počasí, od úterý odpojí ještě více lidí. Celostátní odpojení prý zatím nehrozí.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Life With Weather (@lifewithweather) on

CNN ale přichází s nepříznivými zprávami – podle meteorologa, který se pro americké médium vyjádřil, by dnes měl nadále vát silný vítr, přidružit se v druhé polovině týdne může i druhá vlna Santa Any (silný vítr, který ovlivňuje zejména jižní část Kalifornie).

Doporučeno
Při požárech v Bolívii zemřely více než 2 miliony zvířat. Oheň pohltil přes 4 miliony hektarů lesa Při požárech v Bolívii zemřely více než 2 miliony zvířat. Oheň pohltil přes 4 miliony hektarů lesa 26. září 2019 13:10

Lidé jim chtějí pomoci

Více než 800 lidí se rozhodlo otevřít své příbytky pro evakuované lidi, informuje o tom Airbnb. Volné pokoje nabízejí zdarma až do 7. listopadu na severu země pro všechny, kteří potřebují pomoci.

Poslední dva roky zažívá americký stát Kalifornie nejhorší požáry v historii. Tyto rozsáhlé požáry nebude jednoduché dostat pod kontrolu a řada rodin se již pravděpodobně nebude mít kam vrátit. Jak se však v tiskových zprávách a na tiskových konferencích vyjádřilo několik zástupců policie a hasičského sboru, nejdůležitější je lidský život. Právě ten se snaží ochránit.

Domů
Sdílet
Diskuse