Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. října 2019 12:38
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Do roku 2050 mohou stoupající oceány a moře ohrozit 300 milionů lidí

NEWS
Uložit Uložené

Prognóza není vůbec příznivá.

Stoupající hladiny moře jsou rizikem pro mnohá obydlí z celého světa. Podle nového výzkumu od Climate Central ohrozí pobřežní záplavy do roku 2050 zhruba 300 milionů lidí, což je téměř čtyřikrát více, než se předpokládalo, píší CBS News. Předchozí odhad se týkaly „pouze 79 milionů lidí.

Pokud emise uhlíku neklesnou, číslo ohrožených by mohlo do roku 2100 vystoupit až na 630 milionů. Stoupající moře mohou dokonce trvale zaplavit oblasti, kde aktuálně žije 150 milionů lidí.

Předešlá data z průzkumů byla založeny na satelitních odhadech, které nebyly natolik přesné a nadhodnocovaly výšku terénu. Nové informace získané pomocí umělé inteligence by proto měly realitu ukazovat v pravém světle.

Hladiny moří se zvyšují následkem změny klimatu, která způsobuje tání ledovců a následně navyšování objemu vody v oceánech. Záplavy budou nejvíce ohrožovat Asii, a tedy konkrétně Vietnam, Bangladéš, Indii, Čínu, Indonésii a Thajsko, kde může být do roku 2050 záplavami každoročně ohroženo zhruba 237 milionů lidí. 

Tuto skutečnost si uvědomuje například Indonésie. Ta začala pomalu přesouvat lidí z hlavního města Jakarty. Ta je už totiž ze 40 % ponořena pod hladinou moře. Jde o nejrychleji se potápějící město na světě.

Doporučeno
Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) 25. srpna 2019 18:16
Domů
Sdílet
Diskuse