Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. června 2019 16:48
Čas čtení 0:00
Dušan Šutarík

Brutální scény znásilnění donutily desítky diváků opustit sál. Hororová novinka znechucuje celý svět

Brutální scény znásilnění donutily desítky diváků opustit sál. Hororová novinka znechucuje celý svět
Zdroj: IFC Films
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Jennifer Kent se vrací s chváleným, ale i kontroverzním thrillerem The Nightingale.

Režisérka Jennifer Kent se v roce 2014 blýskla svým skvělým hororem Babadook, avšak na její novinku si diváci museli počkat do minulého roku. Právě tehdy si totiž na festivalu v Benátkách svou premiéru odbyl temný historický hororový thriller The Nightingale, který tam soutěžil v hlavní kategorii.

Do amerických kin se dostane začátkem srpna a momentálně si ještě užívá jízdu po různých festivalech. Kritici přijali novinku Jennifer Kent vcelku příznivě, o čemž svědčí i 79 % pozitivních recenzí s ratingem 7,37/10 na Rotten Tomatoes a 78 % na Metacritic. Jak se však můžeš dočíst v recenzích, The Nightingale rozhodně není nic pro slabé povahy.

Nightingale
Nightingale Zdroj: IFC Films

Film se odehrává v australské Tasmánii v roce 1825 a jeho hlavní hrdinkou je 21letá Irka Clare (Aisling Franciosi). Ta se stane svědkem brutální vraždy svého manžela a dcery, které zavraždí britský důstojník Hawkins (Sam Claflin) a jeho vojáci. Clare se tak vydává na cestu pomsty, která bude pořádně krvavá.

Když se film promítal na filmovém festivalu v Sydney, kinosál opustilo dohromady přibližně 30 lidí. Film totiž nešetří brutalitou a extrémně realisticky ztvárněnými scénami znásilnění.

Těchto pasáží je hned několik a právě ty údajně diváci nedokázali strávit. Jeden z odchozích diváků při odchodu zakřičel: „Byla znásilněna, to jsme už viděli. Proč to musíme sledovat znovu?“

Nightingale
Nightingale Zdroj: IFC Films

V jedné scéně jsou dokonce manžel a dcera hlavní hrdinky nuceni sledovat, jak je Clare znásilněna. V recenzích se můžeš dočíst, že tyto scény jsou „zřejmě to nejhrůzostrašnější, co kdy uvidíš“.

Režisérka Jennifer Kent se zúčastnila premiéry v Sydney a prohlásila, že film byl zatím nejtěžším projektem, na kterém se podílela. Po skončení filmu odpověděla na otázky z publika a poznamenala, že zcela chápe lidi, kteří z promítání odešli.

Film však podle ní realisticky odráží krutost koloniálního násilí a rasismu dané doby, kterého se dopouštěla vojska vůči domorodým australským kmenům. Mnozí z členů těchto kmenů se o filmu vyjádřili velmi pozitivně a podle nich věrně odráží jejich historii.

Sama režisérka řekla, že měla se zobrazením násilí velký problém, ale cítila, že musí události ve filmu zobrazit bez jakéhokoli přikrášlení. I recenzenti uvedli, že toto rozhodně není žádný cool revenge film, ale pořádně temné a depresivní historické drama.

Divákom však pripomenula, že film je hlavne o potrebe lásky, dobra a súcitu v temných časoch. Ako však dodala, jej cieľom je vyvolať v divákoch emócie. A pokiaľ je tou emóciou hnev, musí to ako tvorkyňa prijať. Do širokej americkej distribúcie sa The Nightingale dostane 2. augusta (srpen) 2019. Slovenská ani česká premiéra stanovená nebola.

Domů
Sdílet
Diskuse