Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. listopadu 2019 11:45
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Elitní maratónski bežci reagujú na kontroverzné tenisky Nike: Obuv za vás maratón nevyhrá

MÓDA
Uložit Uložené

Bežci za adidas, Nike, Asics či Saucony sa vyjadrili na adresu tenisiek, v ktorých nedávno Eliud Kipchoge zabehol maratón pod dve hodiny.

Pred niekoľkými týždňami sme informovali o oficiálnej sťažnosti, ktorú podali niekoľkí profesionálni bežci na medzinárodnú atletickú asociáciu. V nej písali, že tenisky, v ktorých Eliud Kipchoge nedávno zabehol maratón pod dve hodiny, by mali byť nelegálne. Podľa nich totiž použitá technológia v podrážke pomáha bežcovi behať o dve minúty rýchlejšie pri takej dlhej trase. 

Doporučeno
Rekordně zaběhnutý maraton byl podvod, tvrdí někteří běžci. Útočí na výrobce tenisek Nike, který je údajně na vině Rekordně zaběhnutý maraton byl podvod, tvrdí někteří běžci. Útočí na výrobce tenisek Nike, který je údajně na vině 18. října 2019 12:54

Médiá a novinári už našli aj vysvetlenie, prečo by nemal byť problém, že Kipchoge použil práve technológiu týchto tenisiek, aj keď bežal v prototype Alpha – podľa nich je to v poriadku, pretože si model Nike Vaporfly môže jednoducho zaobstarať v obchode každý maratónsky bežec. Zároveň platí, že všetky posledné najlepšie časy boli zabehnuté atlétmi, ktorí mali obuté tenisky a doteraz nikto oficiálnu žiadosť na asociáciu nepodával. 

Aktuálne sa pre Outsideonline vyjadrili aj ďalší profesionáli, ktorí patria pod bežecké tímy rôznych značiek. Boli ochotní vyjadriť sa bez anonymity a do úvahy brali aj skutočnosť, že ich sponzorujú veľké korporáty. Vo všeobecnosti nevidia problém v tom, že mal Eliud Kipchoge obuté tenisky, ktoré majú v podrážke špeciálny karbónový plát a komory naplnené tekutinou.

Doporučeno
Zázračné tenisky, které zaběhly maraton pod dvě hodiny, zřejmě budou i nadále legální. Koupit si je prý může každý Zázračné tenisky, které zaběhly maraton pod dvě hodiny, zřejmě budou i nadále legální. Koupit si je prý může každý 22. října 2019 20:39

Mary Keitany, ktorú sponzoruje adidas tvrdí, že na teniskách nezáleží: „Nie je to obuv, ktorá beží, je to osoba, a tak sa nestarám o to, aký model tenisiek bežci používajú. Viem, že moje tenisky sú adidas a som s tým spokojná.“ 

Súhlasí aj kolegyňa Allie Kieffera sponozorovaná značkou Asics: „Aby som bola úprimná, je mi to jedno. Aktuálne som behala v prototype tenisiek Asics a považujem to za legálne aj napriek tomu, že si tieto tenisky nemôže kúpiť ktokoľvek.“ K tomuto názoru sa pripája aj ďalšia bežkyňa z tímu Asics Sara Hall, ktorá si myslí, že aktuálna situácia zbytočne hádže zle svetlo na atletiku. 

Vyjadrili sa aj bežci za Nike – Geoffrey Kamworor a Lelisa Desisa, ktorí sa zhodli, že nie je nad čím premýšľať, pretože si model Vaporfly môže zaobstarať každý a je vhodný aj pre amatérskych maratóncov. 

Domů
Sdílet
Diskuse