Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. listopadu 2019 21:23
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Německo chce zakázat terapii k léčbě homosexuality. Podstoupily ji už tisíce mladých

NEWS NĚMECKO
Uložit Uložené

Následky léčby přitom častokrát způsobují vážné psychické poruchy, depresi, úzkostné stavy či dokonce zvýšené riziko sebevražedných sklonů.

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn má v plánu zakázat tzv. konverzní terapii homosexuálů, která má pacientovi pomoci změnit sexuální orientaci. Návrh zákona se ale týká pouze nezletilých. Dospělí pacienti by mohli léčbu i nadále využívat, avšak s určitými omezeními. Musí totiž dokázat, že to nedělají z donucení nebo pod nátlakem.

Doporučeno
Emma Smetana: Neznám nikoho, kdo fetuje míň než já (Rozhovor) Emma Smetana: Neznám nikoho, kdo fetuje míň než já (Rozhovor) 3. listopadu 2019 19:09

Jak informuje německý deník Der Spiegel, porušení zákona by pro danou osobu znamenalo vysokou pokutu nebo až rok odnětí svobody. Podle slov ministra jsou lidé spíše nemocní po absolvování konverzní terapie než před ní. „Tam, kde jsou prováděny, často přinášejí těžká tělesná a duševní utrpení,“ tvrdí Spahn.

„Zákaz je důležitým společenským signálem pro každého, kdo si není jistý svou homosexualitou. Je naprosto v pořádku být tím, kým jsi,“ dodává německý ministr zdravotnictví. Konverzní terapii údajně podstoupí každoročně přibližně tisíc lidí. Jejím cílem je změnit sexuální orientaci nebo snížit přitažlivost ke stejnému pohlaví.

Homosexualita není nemoc, a proto ministerstvo nevidí důvod k její léčbě. Některé formy takové terapie dokonce mohou zahrnovat i hypnózu či elektrošoky. Následky léčby přitom nebývají ideální. Častokrát u pacientů způsobují vážné psychické poruchy, depresi, úzkostné stavy či dokonce zvýšené riziko sebevražedných sklonů.

Domů
Sdílet
Diskuse