Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. listopadu 2019 9:43
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Československý MMA zápas století stál desítky milionů. Jak se rodil souboj Vémoly s Véghem a co diváky čeká (Rozhovor)

SPORT
Uložit Uložené

Přečti si rozhovor s jedním ze dvou zakladatelů společnosti Oktagon, která tento týden organizuje největší zápas historie MMA v Česku a na Slovensku.

V sobotu čeká Česko a Slovensko největší zápas historie MMA v našich zemích. Souboj Karlose Vémoly a Attily Végha bude mít i podle zakladatele organizace Oktagon Ondřeje Novotného světové rozměry a zájem o něj bude za velkou louží i v arabských zemích. Na 15. pokračování Oktagonu se organizátoři připravovali čtyři roky a ušli od té doby dlouhou cestu. 

Nám Ondřej Novotný pověděl, jaká jsou jeho očekávání a proč investovali hodně peněz do propagace turnaje i po tom, co už byla dvacetitisícová O2 arena vyprodaná.

V tomto článku si prečítaš:
  • V čem je zápas Karlose a Attily jiný ve srovnání se zápasem Rytmuse s Marpem;

  • zda jde o nejvyšší rozdané odměny pro zápasníky MMA v Česku a na Slovensku;

  • v jakém psychickém rozpoložení jsou Karlos a Attila;

  • kolik přibližně organizátoři investovali a co znamená, že chtějí konečně „i něco vydělat“;

  • kdy se dozvíme, zda bude odveta;

  • co podle Ondřeje Novotného v zápase mezi Vémolou a Véghem uvidíme.

Ondřej Novotný: Zápas Rytmusa a Marpa bol oproti Végovi a Vémolovi dedinská liga (Rozhovor)
Ondřej Novotný: Zápas Rytmusa a Marpa bol oproti Végovi a Vémolovi dedinská liga (Rozhovor) Zdroj: ondrejnovotny/IG

Co vás momentálně nejvíce zaměstnává?

Nevím, je toho tolik, že nedokážu vybrat jen jednu věc, ale pravděpodobně to ještě stále budou bojovníci. 

Co je vaším úkolem?

(Smích). Směji se proto, protože je toho tolik, že kdybych o tom teď měl začít mluvit, tak nám nestačí hodina.

Tak jinak. Co by padlo na vaši hlavu, když to nevyjde? 

Celé je to v našem týmu tak provázané, že na tuto otázku asi neexistuje přesná odpověď. Jednou týdně máme šestihodinovou poradu a každý další den řešíme desítky dalších úkolů přes různé online pracovní nástroje. To znamená, že v málo případech je jedna věc navázána pouze na jednoho člověka, je to celé propletené.

V jakém psychologickém rozpoložení jste dnes, čtyři dny před zápasem?

Samozřejmě se těším, je to splněný sen a my máme vyprodáno do posledního místa. To jsme si nikdy nedokázali představit a navíc za ceny, o kterých jsme nikdy nepředpokládali, že si o ně budeme moci říct. Vyprodáno máme týden před akcí, což znamená, že jsme to nastavili dobře, trefili jsme ty správné stropy. Nikdo neměl žádné řeči, že je to drahé, všichni to bez keců zaplatili, protože uznali, že to má tu hodnotu. Myslím, že nikdo se už nemůže dočkat, oba národy o tom intenzivně mluví, takže moje rozpoložení je, že se vznáším jako na nějakém oblaku. 

Zníte, že jste i unavený. 

Ano, zároveň, po tom roce jsem relativně unavený, což u mě nebývá zvykem. 

Kdybyste měl porovnat zápas Attily a Karlose s loňským zápasem Rytmuse a Marpa, kteří také vyprodali O2 arenu, je to tentokrát ještě atraktivnější? 

O tom se nemusíme vůbec bavit. Ptáte se mě, jestli El Clásico mezi Realem a Barcelonou je atraktivnější než zápas Dolní Lhoty s jakoukoliv jinou obcí. I když, samozřejmě, nechci nikoho urazit.  

Jsou odměny Vémolu a Véghem zatím nejvyšší, jaké byly kdy v rámci Česka a Slovenska rozdány?

Nevím, jak to bylo v jiných organizacích a co dostali jiní bojovníci jinde, ale u nás to tak určitě je. 

A v jakém psychickém rozpoložení jsou Attila a Karlos? 

Já si myslím, že se také velmi těší a také chtějí, aby to už přišlo, protože ten tlak na ně je obrovský. Oni sice snesou velmi mnoho, ale to, jak jsme to celé vystavěli, jak jsme to prodali veřejnosti, vytváří velký tlak právě na Attilu a Karlose. Attila dokonce říká, že už nenávidí lidi a Karlos to má podobně. Samozřejmě, odezní to po zápase, ale momentálně si myslím, že na úrovni Československa si nikdo nedokáže představit podobný tlak.

Jak to myslíte? 

Všechny sportovní hvězdy, které zde máme, nikdy nezažily, že by se něco tři roky nonstop budovalo a ten poslední závěrečný hype trval od února do listopadu – deset měsíců.

Doporučeno
10 nejlepších zápasů Attily Végha 10 nejlepších zápasů Attily Végha 5. listopadu 2019 20:04

Očekáváte, že bude mít ten jejich zápas světové rozměry?

Vím, že bude. Nejde jen o ten zápas, jde o turnaj jako takový. Spousta promotérů přijde, spousta z nich se ohlásila a mnoho, jako tradičně, ne. Vysílat budeme do 12 zemí včetně Ameriky a arabských států i evropských a zpětně se to vysílá dál. Dá se říci, že to je až celosvětová událost. 

Vnímali jste i to, jakým způsobem se Attila a Karlos prezentovali na sociálních sítích a osobně?

Každý z nich si šel během celých 10 měsíců to své. Samozřejmě, my jsme jim dali maximální možnost a počet příležitosti k tomu, aby si cokoliv, co chtěli, i řekli osobně. Oni to pod tím tlakem postupně uvolňovali. Tlak veřejnosti způsobil, že se to stále měnilo. Mně se to líbilo takové, jak to bylo, oni jsou takovými osobnostmi a speciálně se to ukázalo v Oktagon Majk Special. Myslím, že je to jeden z nejpovedenějších dokumentů nebo rozhovorů za poslední roky u nás.

Ondřej Novotný: Zápas Rytmusa a Marpa bol oproti Végovi a Vémolovi dedinská liga (Rozhovor)
Ondřej Novotný: Zápas Rytmusa a Marpa bol oproti Végovi a Vémolovi dedinská liga (Rozhovor) Zdroj: instagram.com/oktagonmma

Jaké speciální kroky jste k Oktagonu 15 udělali? 

Například vypravujeme speciální vlaky, abychom lidem zjednodušili cestování. Děláme například i speciální promo s Janem Krausem, od kterého ale neočekáváme, že pomůže nám, protože my už máme vyprodáno. Chceme, aby to pomohlo tomu sportu jako takovému. Snažíme se investovat pro každého toho bojovníka a pro každý tým. Věřím, že alespoň částečně se jim z toho podaří vytěžit, protože to je náš cíl. Chceme, aby tento zápas naplnil gymy amatéry a tím pádem i budoucími profesionály. Chceme, aby začali nejen mladí lidé chodit na judo nebo taekwondo. Pojali jsme to jako oslavu bojových sportů, které by z toho mohly vytěžit. 

Obzvláště MMA.

Já vím, že někteří sportovci to nemají rádi, ale MMA je vrchol bojových sportů společně s boxem, který je pořád lépe placený, když se bavíme o jednotlivcích. Ale MMA je vrchol jako takový a všechna děcka, která začnou s olympijskými sporty a budou si chtít posunout hranici směrem k mnohem tvrdším sportům, skončí v MMA. 

Doporučeno
Nový šampion a bitva o krále Bratislavy. Oktagon fanouškům MMA přinesl další nezapomenutelný zážitek Nový šampion a bitva o krále Bratislavy. Oktagon fanouškům MMA přinesl další nezapomenutelný zážitek 15. září 2019 10:18

Předpokládám, že tento Oktagon je pro vás finančně podstatně nejnáročnější. Dá se to spočítat?

Už několikrát jsme dali za turnaj deset milionů, ale nyní je to násobně více. Ale je těžké spočítat, které všechny položky přímo souvisejí s turnajem a které možná méně. 

Pavel Neruda řekl v jednom z rozhovorů, že se chystáte konečně i vydělat. Doteď to tak nebylo? 

To nechám na vás, jak si to vysvětlíte. 

Měli jste tím pádem ten model nastavený jinak než v tomto případě?

Ne, jasné. Když si spočítáte ceny za lístky a všechny náklady, tak je jasné, že i když utratíme za něco obrovské peníze, tak i vzhledem k tomu, že je vyprodáno, nám, konečně, nějaké rozumné a podle nás zasloužené peníze zůstanou. Sice musíme z něčeho žít, ale doteď jsme všechny peníze investovali, rozšiřovali jsme tým, investovali jsme do nákupu nových shows a technologií. A do toho, abychom momentálně mohli říci, že jsme nejsledovanější sportovní organizace na v Česku a na Slovensku. Suverénně. Nyní si myslím, že po čtyřech letech od spuštění projektu a po třech od prvního turnaje, bychom si mohli poslat nějaké peníze na vlastní účet. 

Ondřej Novotný: Zápas Rytmusa a Marpa bol oproti Végovi a Vémolovi dedinská liga (Rozhovor)
Ondřej Novotný: Zápas Rytmusa a Marpa bol oproti Végovi a Vémolovi dedinská liga (Rozhovor)

Do O2 areny dostanete asi 20 tisíc lidí, máte pro ně vyřešený komfort? 

Samozřejmě, ten prostor je připraven na to, že tam může být najednou tolik lidí. Oni jsou připraveni celou arénu napustit a vypustit za pár minut, takže se není čeho bát. Jasné, když přijdou všichni na poslední chvíli, tak to bude trvat kvůli osobní kontrole. Lidé si nesmí přinést batohy nebo pití. Je možné, že ti, kteří přijdou o půl šesté nebo 17:45, tak si chvíli počkají. 

Na co se vy osobně nejvíce těšíte? 

Já se těším na celý ten turnaj, na to, jak se lidem bude líbit nová scéna, kterou jsme připravili a zainvestovali do ní. Jsem v očekávání, jak budou lidé reagovat na show, na všechny zápasy. Každý z nich pro mě něco znamená a zároveň si uvědomuji, že znamená i životní šanci pro každého z těch bojovníků. Jelikož jsem je skládal, vím, co se za každým z nich skrývá, takže se velmi těším. A jako každý, nejvíce se těším na poslední zápas – bude to světové, jsou to kluci, kteří měli možnost zažít v MMA velmi mnoho, jsou to ikony dvou národů a očekávám, že to bude zápas, který zastaví na chvíli chod dvou zemí. 

Přirozená otázka, bude odveta? 

To momentálně vůbec nevím, záleží to na těch dvou. Záleží na tom, jak ten zápas bude vypadat, jak se budou cítit. Vše se dozvíme v těch 15 možných minutách, které máme před sebou v sobotu.

Budeme to vědět hned po tom zápase? 

Myslím, že budeme mít jasnou představu o tom, zda by to za to stálo a pak se začneme asi dohadovat, za jakých podmínek by to za to stálo. 

Prozradíte svůj tip na to, co v zápase Vémoly a Végha uvidíme? Jaký tipujete výsledek? 

Věřím, že uvidíme velmi vyrovnanou bitvu s výsledkem na body. 

Domů
Sdílet
Diskuse