Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. listopadu 2019 11:09
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Vladimir Putin chce, aby mělo Rusko vlastní Wikipedii. Má obsahovat „hodnověrné informace v moderní formě“

NEWS VLADIMIR PUTIN WIKIPEDIA
Uložit Uložené

Ruský prezident na zasedání vládní Rady ruského jazyka navrhl, aby měla země vlastní alternativu Wikipedie, kterou využívá celý svět.

Ruský prezident Vladimir Putin na setkání vládní Rady ruského jazyka navrhl, aby měla jeho země vlastní verzi Wikipedie, která bude obsahovat hodnověrné informace, píše The Guardian: „Wikipedii by bylo lepší nahradit Velkou ruskou encyklopedií v elektronické formě, měla by obsahovat důvěryhodné informace v moderní formě,“ řekl Putin. 

Tento nápad zmínil v souvislosti se slovy jednoho profesora, který tvrdí, že ruské soudy v rozsudcích často citují informace právě z Wikipedie. Putin referoval i k tištěné verzi Velké ruské encyklopedie, která vyšla v roce 2014 a předtím v roce 2007. Vláda by měla vyčlenit v přepočtu 612 milionů korun na to, aby mohla nová ruská Wikipedie do roku 2022 vzniknout.

Doporučeno
Vladimir Putin dal otestovat whisky Conora McGregora na přítomnost jedu. Bojovník mu daroval první vyrobenou láhev Vladimir Putin dal otestovat whisky Conora McGregora na přítomnost jedu. Bojovník mu daroval první vyrobenou láhev 29. října 2019 8:32

V roce 2015 byla na chvíli dokonce v Rusku úřady Wikipedia zakázána, když správci odmítli z ruské mutace smazat hesla týkající se marihuany.

V Rusku začal od minulého týdne platit i kontroverzní zákon, který vláda sice prezentuje jako aparát ochrany proti kybernetickým útokům, ve skutečnosti ale má jít o novou dimenzi cenzury. Úřady mají totiž větší kontrolu nad obsahem na internetu.

Domů
Sdílet
Diskuse