Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. listopadu 2019 16:05
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Zdražení rumu, cigaret a hazardu. Vláda schválila daňový balíček, chce omezit jejich spotřebu

NEWS ALKOHOL ČESKO
Uložit Uložené

Vláda schválila daňový balíček, který bude mít velmi pravděpodobně vliv na cenu alkoholu, cigaret a hazardu.

Vláda ve středu schválila daňový balíček, který mj. zvyšuje spotřební daň u alkoholu a tabákových výrobků. Vládní zmocněnci zdražením těchto produktů chtějí prosadit omezení jejich spotřeby mezi Čechy, kritici však argumentují tím, že jim jde jenom o navýšení financí do rozpočtu. Informoval o tom zpravodajský portál ČT24

Daňový balíček vyvolal ve sněmovně spor, pro jeho schválení hlasovalo celkem 96 poslanců za ANO, ČSSD a KSČM, přičemž ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN se zdrželi hlasování a opustili sál. 

Zdražení rumu, cigaret a hazardu. Vláda schválila daňový balíček, chce omezit jejich spotřebu
Zdroj: pxhere.com
Doporučeno
Od Partyzánek po IQOS. V 60. letech si mohli lidé dovolit 800 krabiček měsíčně, kouřili i v nemocnicích nebo na úřadech Od Partyzánek po IQOS. V 60. letech si mohli lidé dovolit 800 krabiček měsíčně, kouřili i v nemocnicích nebo na úřadech 20. srpna 2019 21:59

Zdražení se údajně nemá týkat plynu pro vytápění v domovních kotelnách. Dotkne se však například i poplatku za zápis do katastru nemovitostí – cena se z 1 000 korun zdvojnásobí na 2000 korun.

Alkohol

V případě, že by k navýšení spotřební daně skutečně došlo, ovlivnilo by to cenu tvrdého alkoholu. Půllitrová lahev 40procentního alkoholu by podražila ze současných 57 korun na 64,50 koruny, cena láhve by se tak pro koncového zákazníka posunula o zhruba devět korun. Pivo a víno však do tohoto zdražení nespadají

Tabákové výrobky

 Cena cigaret a tabáku by se v takovém případě také zvedla. V návrhu se píše o tom, že má jejich cena příští rok stoupnout zhruba o deset procent.  Krabička cigaret by měla zdražit minimálně o 5,4 koruny, přičemž výrobci kuřiva předpokládají, že to bude až o 13 korun.

Hazard

Vláda podpořila návrh na zvýšení sazby zdanění loterie – a to až na 35 procent. Reaguje tak na jejich vysokou ziskovost, které by měla podléhat i výše zdanění. To se však tentokrát nebude týkat tombol nebo automatů. V případě výher se bude nejspíše danit nad jeden milion korun, původně to však mělo být zavedeno už od sto tisíc.

Domů
Sdílet
Diskuse