Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. listopadu 2019 12:43
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Dnes budeš moci sledovat přechod Merkuru před Sluncem. Měl by být vidět i z Česka

TECH VESMÍR
Uložit Uložené

Přímý pohled do Slunce bez ochranných prostředků ti ale může poškodit zrak.

V pondělí po poledni budeš moci sledovat výjimečné vesmírné divadlo. Před hvězdou uprostřed naší sluneční soustavy totiž bude procházet planeta Merkur. 

Samozřejmě, musíš dodržet základní pravidla, přímý pohled do Slunce „na ostro”, ve slunečních brýlích, ale i přes často zmiňovanou disketu ti totiž může nenávratně poškodit zrak.

Dnes sa bude dať sledovať prechod Merkúru pred Slnkom. Mal by byť vidieť aj zo Slovenska
Dnes sa bude dať sledovať prechod Merkúru pred Slnkom. Mal by byť vidieť aj zo Slovenska Zdroj: nasa.tumblr.com

Stejně jako při sledování zatmění Slunce potřebuješ brýle se speciální fólií nebo ty se sklem pro svářeče. Až s nimi bude sledování vzácné cesty malé planetky přes sluneční disk opravdu bezpečné.  

Stejný přechod Merkuru se naposledy udál v roce 2016, další ale bude až v roce 2032.

Doporučeno
Pohltila je tma uprostřed dne. Vychutnej si fotky zatmění Slunce Pohltila je tma uprostřed dne. Vychutnej si fotky zatmění Slunce 3. července 2019 7:49

Dnes by měl celý proces trvat přibližně pět a půl hodiny. V západní Evropě bude podle National Geographics viditelný už od rána, v té východní pak navečer, krátce před západem Slunce. Česko se, nachází někde mezi oběma příklady.

Od 13:00 se spouští i speciální web NASA, kde bude možné sledovat několik různých pohledů a záběry z několika teleskopů této vesmírné agentury. 

Určitě tedy nic nezkazíš, když si jej odpoledne rozklikneš. 

Domů
Sdílet
Diskuse