Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. listopadu 2019 14:24
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Skoro pětina dětí v Česku hraje čtyři hodiny denně na počítači, ukázala studie

NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Až 17 % dětí může být v České republice ohroženo závislostí na počítačových hrách.

Ze studie expertního týmu Univerzity Palackého v Olomouci vyplynulo, že téměř pětina (17 %) českých dětí mezi 11–19 lety tráví více než čtyři hodiny denně hraním na počítači. Výzkum pracoval s 3950 dětmi ze základních škol, učilišť, středních odborných škol a gymnázií. S informací přišlo ČT24.

Doporučeno
Závislost na videohrách bude od roku 2022 oficiálně klasifikována jako duševní porucha Závislost na videohrách bude od roku 2022 oficiálně klasifikována jako duševní porucha 26. května 2019 15:42

Výzkum zveřejnilo Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti. Podle studie hraje průměrný adolescent na počítači zhruba 1,6 hodiny denně, o víkendu se hrací zátěž prakticky zdvojnásobí. Zahraniční studie tvrdí, že závislost na internetu může vznikat už po dvou hodinách strávených na síti denně. Opravdová závislost tak prý hrozí téměř čtyřem procentům žáků.

Taková závislost se prý hodnotí podle devíti kritérií, pokud se objeví alespoň pět z nich, můžeme mluvit o tom, že je jedinec závislý. Mezi ně můžeme zařadit například neochotu se socializovat, neúspěšnou snaha hraní omezit nebo lhaní rodičům. V rámci výzkumu bylo takových dětí 3,7 %.

K závislosti jsou podle výzkumu více náchylní chlapci (6 %), kteří si nejčastěji zahrají „střílečky“, akční a závodní hry. Dívek, u kterých se projevila závislost, bylo 1,5 %, a ty si zase raději zahrají simulátory života, webové hry, které jsou on-line či puzzle. Závislostem podléhají častěji mladší děti, konkrétně na základních školách to bylo 11 % chlapců a 2,3 % dívek. Každé třinácté dítě do 12 let hraní nezvládalo.

S podobným tráveným času se také pojí různé poruchy chování. „Ukazuje se, že přibližně každý třicátý adolescent má již závažné problémy s hraním počítačových her. Jedná se o jedince, kteří často lžou ohledně času, který tráví hraním, jsou nadmíru zaujatí hraním počítačových her, nebo se snaží utéct od problémů, citovala ČT24 studii.

Doporučeno
Vražda 17leté teenagerky. Vrah jí brutálně podřezal hrdlo, fotku mrtvoly pak zveřejnil na Instagram Stories Vražda 17leté teenagerky. Vrah jí brutálně podřezal hrdlo, fotku mrtvoly pak zveřejnil na Instagram Stories 31. října 2019 16:00

Nejméně času pak za počítačem tráví gymnazisté. podle odborníků to je hlavně z toho důvodu, že mladší děti na základní škole mají méně náročný rozvrh, tudíž mají mnohem více času. Gymnazisté naopak mají studium těžší, proto se musí více věnovat škole. Proto by bylo dle výzkumníků nejlepší, aby prevence mířila hlavně na ty nejmladší. Plán opatření proti závislostem do roku 2021 by měla vláda brzy projednávat.

Domů
Sdílet
Diskuse