Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. listopadu 2019 17:00
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Smrtka a 111 „mrtvých“. Ekologická hnutí dnes protestovala proti uhelné elektrárně v Počeradech

NEWS ČESKO EKOLOGIE
Uložit Uložené

Protest proti největší uhelné elektrárně v Česku upozorňoval mimo jiné na lidské oběti, které si vybírá takový způsob výroby elektřiny.

Hnutí DUHA, Greenpeace a Limity dnes od 11 hodin protestovaly před vchodem do pražského sídla elektárenské společnosti ČEZ. Informaci zveřejnilo Hnutí DUHA na svých stránkách. Nosnou myšlenkou protestu bylo předložení petice, která si klade za cíl zastavení provozu uhelné elektrárny.

Doporučeno
Lidstvo právě vyčerpalo všechny suroviny na rok 2019. Od dnešního dne žijeme na ekologický dluh Lidstvo právě vyčerpalo všechny suroviny na rok 2019. Od dnešního dne žijeme na ekologický dluh 29. července 2019 8:59

Petice, kterou podepsalo na 10 000 lidí, se měla dnes dopoledně předávat před sídlem ČEZu v Praze. K tomu postavili protestující zajímavou scenérii, která měla zobrazovat podnebí, jež elektrárna vytváří. „Postava smrťáka z kosou, 111 párů bot za každoroční počet předčasných úmrtí v důsledku znečištění ovzduší z největší české uhelné elektrárny Počerady, balónky symbolizující znečištění a hesla na transparentech požadující uzavření elektrárny," stojí v úvodu článku.

K situaci se vyjádřil i vedoucí energetického a klimatického programu Hnutí DUHA Jiří Koželouh: “Počerady jsou mezi elektrárnami číslo jedna ve znečištění ovzduší i poškozování klimatu a našeho zdraví. A úplně zbytečně. Dvě třetiny energie ze spáleného uhlí přitom proletí jen tak bez užitku komínem a chladícími věžemi a zbytek jen pokryje malou část vývozu elektřinu do zahraničí. Zodpovědná firma něco tak nebezpečného neprodává, ale uzavře. A zodpovědný majitel - stát - to po ní požaduje.”  

Třem výše zmíněným organizacím se nelíbí, že by uhelná elektrárna v nejbližší době neměla přestat fungovat, ale měla by být prodána těžařské společnosti Pavla Tykače. Počehradská elektrárna má být zastavena hlavně proto, že je prý největším českým zdrojem emisí oxidu uhličitého, největším zdrojem toxické rtuti nebo škodlivých oxidů dusíku.

K protestu se připojilo i 60 známých osobností z oblasti politiky, lékařství nebo vědy či umění. Pro hnutí se k situaci vyjádřil například herec známý ze seriálu Most Vladimír Škultéty. „Stát by měl chránit zdraví a životní prostředí nejen svých občanů, ale i občanů sousedních států, jak ho k tomu zavazují nejen jeho vlastní zákony a mezinárodní dohody, ale také zdravý rozum," podpořil akci umělec.

Domů
Sdílet
Diskuse