Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. listopadu 2019 8:47
Čas čtení 0:00
Tímea Krauszová

Na Marshallových ostrovech „pohřbili“ více než 88 tisíc tun nukleárního odpadu: Kvůli klimatické krizi možná skončí v oceánu

NEWS
Uložit Uložené

Pod betonovou kupolí se skrývá spousta amerického radioaktivního odpadu, za který USA nechce přebrat zodpovědnost. Do konce století přitom hrozí, že ostrovy budou pod mořskou hladinou a odpad zamoří Tichý oceán.

Během studené války Spojené státy americké testovaly své atomové zbraně na Marshallových ostrovech až 67krát. Pentagon později na ostrov shodil biologické zbraně a ještě o něco později do tzv. The Tomb (hrob) uložili nejen odpad po těchto výbuších z ostrova, ale i dalších 130 tun odpadu z amerického státu Nevada.

Smíchaný s betonem a ukrytý pod kupolí byl odpad uložen desítky let. Klimatická krize ale reálně ohrožuje stabilitu „hrobky“, která začala praskat. Do vody se tak vyplavují radioaktivní látky, USA s tím ale už nechtějí mít nic společného, píše VICE. Co bude, až se ostrov potopí?

Doporučeno
Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) 25. srpna 2019 18:16

Radioaktivita je v některých regionech Marshallových ostrovů vyšší než v Černobylu

V období od roku 1946 do 1958 byly ostrovy místem pro testování atomových zbraní USA. V březnu roku 1954 na ostrově odpálili 15megatunovou termonukleární hlavici, Castle Bravo, která je dodnes největší nukleární zbraní, kterou USA kdy použily. Samozřejmě, odpad ovlivnil obyvatele ostrova: děti, které se narodily, měly různé deformace či mutace. Některé zdroje tvrdí, že úroveň radiace je zde vyšší než v Černobylu.

Odpad USA „odklidily“: smíchaný s betonem ho zalily v kráteru, který zůstal po jednom z výbuchů. Toto místo nazývají The Tomb a USA podle VICE tvrdí, že jeho instalací se zbavily jakékoliv odpovědnosti za to, co bude s kupolí v budoucnosti. S tímto tvrzením nesouhlasí prezidentka Marshallových ostrovů Hilda Heine, která se v rozhovoru pro LA Times ohradila se slovy: „Nechceme to. Nepostavili jsme to. Odpad uvnitř není náš, je jejich.“

Doporučeno
Chlapeček pije špinavou vodu a riskuje tyfus či choleru. 15 fotografií, které změní tvůj pohled na svět Chlapeček pije špinavou vodu a riskuje tyfus či choleru. 15 fotografií, které změní tvůj pohled na svět 1. října 2019 11:06

„Představitelé USA hovořily o tom, jak důležité byly testy pro bezpečnost Ameriky, ale tato důležitost se nikdy nepřetavila do upřímné vděčnosti,“ řekl Alex Wellerstein, historik, který se věnuje atomovým zbraním. Podle něj je velkou ironií, že nejbohatší národ na světě nemá dostatek politické vůle, aby pomohli chudé a malé zemi, která toho pro USA obětovala hodně.

Paradoxem je, že v hrobce se nachází také více než 130 tun nukleárního odpadu z Nevady, který tam přivezli. Na ostrovech dnes žije přibližně 50 tisíc lidí, kteří se kromě odpadů musí vypořádat i se změnami, které přináší klimatická krize. Podle některých expertů by mohla mořská hladina do konce století stoupnout natolik, že Marshallovy ostrovy kompletně potopí. Pod takovým tlakem je v podstatě jisté, že konstrukce praskne a stovky tun radioaktivního odpadu se vyplaví do Tichého oceánu.

Domů
Sdílet
Diskuse