Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. listopadu 2019 17:46
Čas čtení 0:00
Tímea Krauszová

Jablíčkáři, pozor: Tento iOS potají používá tvůj fotoaparát, když si otevřeš aplikaci Facebooku

TECH BEZPEČNOST MARK ZUCKERBERG
Uložit Uložené

Při prohlížení novinek na Facebooku si jeden uživatel všiml, že mu na pozadí běží aplikace fotoaparátu. Diskusi o problému přenesl na Twitter.

Když si Joshua Maddux prohlížel svůj Facebook jako obvykle, náhodou si všiml, že na pozadí běží i jeho fotoaparát. Joshua má iPhone s iOS 13.2.2 a jako většina uživatelů Facebooku, i on udělil povolení aplikaci, aby používala fotoaparát. Asi nečekal, že ho bude používat i v době, kdy o tom neví. Píše The Next Web.

Je to jen chyba?

Problému s běžícím fotoaparátem si Joshua všiml, když otevřel fotku na Facebooku a potáhl prstem dolů. V pozadí je vidět tenký pásek, ve kterém je zapnutá zadní kamera. Směřuje dolů na koberec a na chvíli se tam mihne i jeho ruka. Můžeš to vidět i na videu níže:

Joshua není jediný, kdo si tohoto problému všiml. Na Twitter přidal podobné video i Daryl Lasafin:

TNW mezitím vyzkoušelo, zda najde stejnou chybu. U iPhonu se stejným operačním systémem také opakovaně viděli fotoaparát běžící na pozadí. Podle všeho jsou „v suchu“ jablíčkáři s iOS 12, lépe řečeno, běžící aplikaci nevidí. Nedokážeme potvrdit ani vyvrátit, zda na pozadí běží, nebo ne. TNW předpokládá, že Facebook na video brzy zareaguje slovy, na které jsme si v posledních měsících už zvykli: hups, je to bug.

Co ale víme je, že by sis měl dávat pozor. Pokud si nějaké aplikaci (ehm, Facebooku) umožnil přístup ke kameře, je možné, že tě takto sleduje. Doporučujeme ti zakrývat si fotoaparát, vždyť to tak dělá i samotný Mark Zuckerberg (asi ví, proč).

Doporučeno
Facebook dokonce sleduje i lidi, kteří nemají založený účet Facebook dokonce sleduje i lidi, kteří nemají založený účet 8. března 2019 9:56

Toto není ani zdaleka první bezpečnostní problém, který musí Facebook řešit. Už dříve jsme tě informovali, že společnost sleduje i lidi bez facebookového účtu. Zuckerberg také čelil vyšetřování poté, co se provalil skandál s prodáváním údajů uživatelů Facebooku.

Domů
Sdílet
Diskuse