Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. listopadu 2019 15:11
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Benátky zasáhly druhé největší záplavy v historii. Jde o výsledek klimatických změn, tvrdí starosta

NEWS
Uložit Uložené

Voda dosahovala na některých místech téměř dvou metrů.

Druhá největší přílivová vlna v historii Benátek zaplavila město. Podle úřadů se voda během povodní dostala do výšky 187 centimetrů, čímž téměř pokořila rekordních 194 centimetrů z roku 1966, informuje BBC. Mladé generace obyvatel Benátek tedy takové divoké záplavy v průběhu svého života dosud neviděly.

Starosta Benátek Luigi Brugnaro ohodnotil situaci jako dramatickou. „Žádáme vládu o pomoc. Náklady budou vysoké. Jde o důsledek změny klimatu,“ napsal prostřednictvím Twitteru.

Doporučeno
Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) 25. srpna 2019 18:16

Na náměstí svatého Marka voda vystoupila do výšky jednoho metru. Baziliku zaplavila pošesté za posledních 1 200 let, z toho již počtvrté za posledních 20. Podle starosty měla být bazilika vážně poškozena, ale bližší detaily zatím nezveřejnil.

Ne každý z lidí ve městě ale považoval záplavy za katastrofu. Našli se i turisté, kteří tuto skutečnost využili k tomu, aby si zaplavali přímo na náměstí. Ve středu ráno hladina přílivu postupně klesla na 145 centimetrů, ale předpokládá se, že se znovu zvedne do výšky 160 centimetrů.

Domů
Sdílet
Diskuse