Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. listopadu 2019 18:31
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Turecká armáda dostane autonomní kamikadze drony. O zabití člověka má prý rozhodovat umělá inteligence

NEWS TURECKO
Uložit Uložené

Proti autonomním zbraním již začínají první protesty.

Turecko je sice oblíbenou destinací českých rekreantů, ale rozhodně nepatří k těm nejstabilnějším zemím na světě. Sousedí totiž se Sýrií, kde aktuálně vede výraznou vojenskou ofenzívu.

Web Biometric Update informuje, že v roce 2020 by měla místní armáda do své výzbroje zařadit nové bojové drony.

Doporučeno
Turecko zaútočilo na Kurdy v Sýrii, 2 miliony lidí se ocitly v ohrožení Turecko zaútočilo na Kurdy v Sýrii, 2 miliony lidí se ocitly v ohrožení 17. října 2019 17:50

Na tom by nebylo nic netradičního, ale více pozornosti rozpoutaly zprávy, že půjde o tzv. kamikadze stroje vybavené výbušninami a biometrickým rozpoznáváním obličeje a umělou inteligencí. To znamená, že dron by si měl cíle, na které zaútočí, vybírat automaticky.

Vybaven přitom bude tak, aby dokázal vyhodit do vzduchu a zlikvidovat celé pozemní jednotky nebo dokonce bojovou loď.

Studie holandské organizace PAX nazvaná příznačně „Šikmá plocha“ přitom varuje, že automatický výběr cílů bez kontroly lidským faktorem by v případě omylů mohl mít katastrofální následky a není známo, kdo by vlastně za ně byl zodpovědný.

Jeden z jejích autorů Frank Slijper upozorňuje: „Zbrojařské společnosti veřejně prohlašují, že nikdy nebudou vyvíjet zbraně schopné fungovat bez lidské kontroly v případě smrtících úderů, ale přesně takovou technologii bez pojistek a zapojení lidí připravují.“

Doporučeno
Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka 24. dubna 2024 7:00

V současnosti má být na světě minimálně 50 firem, které na nějaké formě autonomních zbraní pracují. PAX tvrdí, že Čína, Rusko, Polsko a právě Turecko do nich významně investují.

Organizace také vyzývá k zformování mezinárodních dohod, které by takovou autonomní armádní výbavu zakázaly.

Domů
Sdílet
Diskuse