Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. listopadu 2019 8:42
Čas čtení 0:00
Alexandra Murajdová

Počet obézních lidí ve světě narůstá, říká anglická studie. Nemáme však vinit jednotlivce, může za to vláda

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

„Obezita je novodobé kouření,“ říká výkonný ředitel anglické národní zdravotní služby Simon Stevens.

K obezitě se člověk dostane snadněji, než se může zdát. Nejčastější příčinou obezity je zvýšený příjem jídel bohatých na energii, tedy s vysokým obsahem tuků a cukrů, a snížená fyzická aktivita.

Dnes, kdy je množství sedavých prací, je jednoduché dostat se k této nevyváženosti příjmu a výdeje energie, aniž by si to člověk vůbec uvědomil. Portál protiobezitě upozorňuje, že obezita je především nemoc, která náramně zvyšuje pravděpodobnost jiných onemocnění, snižuje kvalitu života a zkracuje jeho délku.

Nárast počtu ľudí trpiacich obezitou je alarmujúci, hovorí anglická štúdia. Nemáme však viniť jednotlivcov, môže za to vláda
Nárast počtu ľudí trpiacich obezitou je alarmujúci, hovorí anglická štúdia. Nemáme však viniť jednotlivcov, môže za to vláda Zdroj: pixabay

Nárůst počtu obézních lidí je skutečně alarmující, svědčí o tom i nedávné výsledky studie z Anglie, informuje The Guardian. Zatímco v roce 1997 bylo v Anglii obézních méně než 7 milionů lidí starších 16 let, v roce 2018 se toto číslo zvedlo na 13 milionů.

To znamená, že se za posledních 20 let toto číslo téměř zdvojnásobilo. Ve studii dodávají, že množství dalších lidí je těsně pod hranicí obezity, které člověk dosáhne, pokud je jeho BMI (index tělesné hmotnosti) vyšší než 30 %.

Doporučeno
Křivá mrkev nebo příliš malá broskev? Iniciativa Zachraň jídlo se věnuje záchraně potravin, které by jinak skončily v koši (Rozhovor) Křivá mrkev nebo příliš malá broskev? Iniciativa Zachraň jídlo se věnuje záchraně potravin, které by jinak skončily v koši (Rozhovor) 15. června 2017 15:17

„Je jednoduché vinit konkrétní osoby, ale ve skutečnosti se musíme podívat na prostředí, ve kterém všichni žijeme, abychom si opravdu uvědomili, jak jsme se k těmto výsledkům dostali,“ říká Chris Askew, výkonný ředitel boje proti obezitě ve Spojeném království.

„Ne jednotlivci, ale vláda může mít vliv na potravinové prostředí.“ Chris odkazuje na to, že se za posledních 20 let naše potravinové prostředí zaplavilo kalorickými jídly a jídly plnými cukru.

Domů
Sdílet
Diskuse