Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. listopadu 2019 20:02
Čas čtení 0:00
Alexandra Murajdová

Bratislava má po 30 letech náměstí sametové revoluce

NEWS
Uložit Uložené

Náměstí Slovenského národného povstania a Námestie Nežnej revolúcie budou mít už natrvalo důstojná místa vedle sebe.

Primátor slovenského hlavního města Matúš Vallo oficiálně otevřel Náměstí Nežnej revolúcie. Přejmenovala se tak část náměstí SNP před Starou tržnicí u příležitosti 30. výročí sametové revoluce.

„V listopadu 1989 se na našich náměstích sešli lidé všech generací, kteří se zbavili strachu. V nenásilné sametové revoluci projevili touhu po svobodě a důstojnějším životě,“ hlásá tabule na Staré tržnici, rovnou pod tou s názvem náměstí.

S návrhem přišel primátor Bratislavy, který argumentoval tím, že sametová revoluce a Slovenské národní povstání symbolizují odpor veřejnosti vůči totalitě. Proto chtěl, aby tato náměstí měla vedle sebe důstojné místo už natrvalo. Jeho návrh schválilo zastupitelstvo.

 

Námestie Nežnej revolúcie je oficiálne otvorené. „Ďakujeme, že veríte láske a demokracii,“ povedal Matúš Vallo na záver podujatia
Námestie Nežnej revolúcie je oficiálne otvorené. „Ďakujeme, že veríte láske a demokracii,“ povedal Matúš Vallo na záver podujatia Zdroj: FB/ Uvedenie Námestia Nežnej revolúcie

„Pád totalitního režimu považuje vedení města za jednu z nejvýznamnějších událostí našich novodobých dějin hodnou úcty a připomenutí,“ píše se v popisu oficiální události otevření nového náměstí.

Na slavnostním otevření kromě primátora a obyvatelů slovenského hlavního města promluvili i Martin Bútora, Ján Budaj, Zuzana Mistríková a Juliana Horváthová. Děkujeme, že věříte lásce a demokracii, řekl Matúš Vallo na závěr akce.

Doporučeno
Narodili se 17. listopadu. Dětem sametové revoluce je třicet. Jaký je jejich život ve svobodě? Narodili se 17. listopadu. Dětem sametové revoluce je třicet. Jaký je jejich život ve svobodě? 17. listopadu 2019 11:17
Zpět
Sdílet
Diskuse