Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. listopadu 2019 10:22
Čas čtení 0:00
Alexandra Murajdová

Míra sebevražd lidí ve vztahu se stejným pohlavím klesla v Dánsku i ve Švédsku poté, co legalizovaly sňatky homosexuálů

KULTURA
Uložit Uložené

Sňatky homosexuálů jsou ve Švédsku legální od roku 2009 a v Dánsku od roku 2012.

Míra sebevražd lidí ve vztahu se stejným pohlavím výrazně klesla v Dánsku i ve Švédsku poté, co legalizovaly sňatky homosexuálů, informuje Standard. Stále je ale pravděpodobnější, že si život vezme homosexuál než heterosexuál, ať už je ve vztahu, nebo ne.

Výzkumný ústav pro prevenci sebevražd v Dánsku a Stockholmská univerzita se spojily a podílely se na společném výzkumu. Porovnávaly míru sebevražd lidí v homosexuálních a heterosexuálních vztazích, přesněji v obdobích 1989–2002 a 2003–2016.

 

Miera samovrážd ľudí vo vzťahu s rovnakým pohlavím klesla v Dánsku aj Švédsku po tom, čo zlegalizovali manželstvá homosexuálov
Miera samovrážd ľudí vo vzťahu s rovnakým pohlavím klesla v Dánsku aj Švédsku po tom, čo zlegalizovali manželstvá homosexuálov Zdroj: wikipedia

Prostřednictvím tohoto výzkumu zjistili, že míra sebevražd lidí v párech stejného pohlaví klesla až o 46 procent. Je samozřejmé, že výsledky jsou velkým úspěchem, nicméně číslo je stále vysoké. Míra sebevražd ve vztazích heterosexuálů klesla o 28 procent.

Právě Dánsko bylo úplně první zemí, která umožnila párům stejného pohlaví registrované partnerství. Švédsko stejný krok udělalo v roce 1995,. Sňatky homosexuálů jsou ve Švédsku legální od roku 2009 a v Dánsku od roku 2012.

Doporučeno
Papež František se veřejně zastal homosexuálů. Negativní postoj lidí k LGBT papež František přirovnává k nacismu Papež František se veřejně zastal homosexuálů. Negativní postoj lidí k LGBT papež František přirovnává k nacismu 16. listopadu 2019 15:53

„Manželství chrání před sebevraždou,“ řekla Annette Erlagsen, která studii vedla. Tvrdí totiž, že právě možnost svatby, kromě jiných legislativ, které se týkají práv homosexuálů, mohla pomoci míru snížit. Lidé se tak totiž cítí více začleněni do společnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse