Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. listopadu 2019 19:30
Čas čtení 0:00
Alexandra Murajdová

Na protestech v Hongkongu demonstranti policistovi prostřelili nohu šípem

NEWS HONGKONG
Uložit Uložené

Prostesty jsou násilné, demonstranti se brání oštěpy, luky a šípy.

V Hongkongu už 5 měsíců probíhají rozsáhlé protesty plné násilí, informuje BBC. Mnoho studentů je zabarikádovaných v univerzitních budovách, kde se nyní soustřeďují i násilnosti.

Hromadné protesty odstartoval návrh zákona, který měl umožnit Hongkongu vydávat lidi do států, s nimiž o tom nemá dohodu. Mezi ně spadala i Čína, s čím obyvatelé nesouhlasili a projevit to šli do ulic. Hongkong totiž patří, jako speciální administrativní oblast, pod Peking.

Demonstranti návrh vnímali jako výrazný zásah do občanských práv a obávali se, že Peking bude mít nad Hongkongem větší kontrolu a bude moci zákon zneužít. Například tak, že z Hongkongu vezme lido, kteří nevyhovují čínskému režimu a bude je soudit podle svých zákonů.

Od začátku demonstrací, tedy od června, vláda již stihla tento návrh zákona stáhnout, avšak protesty nepřestávají. Během nich přišli demonstranti s dalšími požadavky, kterým vláda nechce vyhovět.

Doporučeno
V ulicích Hongkongu demonstrovalo až 1,7 milionu lidí. Bojují za podporu demokracie V ulicích Hongkongu demonstrovalo až 1,7 milionu lidí. Bojují za podporu demokracie 18. srpna 2019 19:58

Zatímco policisté na demonstranty používají gumové projektily a slzný plyn, demonstranti se brání oštěpy, luky a šípy. Právě na to doplatil jeden z policistů, kterému demonstranti prostřelili celou nohu šípem. Fotky z místa ukazují šíp zapíchnutý do nohy policisty tak, že jeho hrot vyčnívá z druhé strany jeho nohy.

Domů
Sdílet
Diskuse