Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. listopadu 2019 11:05
Čas čtení 0:00
redakcia

REFRESHER se nemění, jen přidává další obsah. Tyto články jsme připravili k výročí sametové revoluce v Česku

REFRESHER 17. LISTOPAD 1989
Uložit Uložené

Našim cílem je budovat moderní generaci s otevřenou myslí.

V uplynulých dnech jsi na REFRESHERu určitě zaregistroval několik článků k 30. výročí sametové revoluce. Možná to je pro někoho neobvyklé, ale i o takových důležitých tématech budeme psát více. V jistém momentě jsme si totiž uvědomili, že právě to, kolik vás, našich čtenářů je, je obrovská zodpovědnost.

Chceme tě i nadále bavit, informovat o lifestylu, hudbě, či filmech. Chceme ti ale přinést i informace, které jsou důležité pro nás všechny. Chceme, aby ses zajímal o to, co se kolem nás děje. Aby naše generace nedopadla jako ty předešlé.

REFRESHER se ale nemění, jen přidává další obsah.

Právě sametová revoluce v roce 1989 nám přinesla svobodu, kterou máme. Pokud by nebyl 17. listopad, s největší pravděpodobností by nebyl ani REFRESHER. Možná ani rap, filmy ze západu, hry nebo moderní oblečení. Možná bychom všichni nosili svetry, tesilové kalhoty a reselleři by mohli akorát bojovat o botasky či vietnamky a oblečení z Tuzexu.

Doporučeno
Velké bundy, bláznivé svetry a zmijovky. Jak vypadala móda během Sametové revoluce? Velké bundy, bláznivé svetry a zmijovky. Jak vypadala móda během Sametové revoluce? 14. listopadu 2019 15:19

Do kina bychom chodili na propagandistické filmy z východního bloku a dost možná bychom si nemohli užít nejen marvelovky, ale i většinu hollywoodské tvorby, kterou si rádi chodíme vychutnávat do kina. Krom toho bychom zřejmě ani nikdy nepoznali jedny z nejlepších filmů, které kdy u nás vznikly, neboť je krátce po uvedení komunistická garnitura šoupla do trezoru.

Doporučeno
5 skvělých tuzemských filmů, které zakázali komunisté. Chtěli je navždy zničit 5 skvělých tuzemských filmů, které zakázali komunisté. Chtěli je navždy zničit 18. listopadu 2019 9:29

Za toto všechno vděčíme mnohým, často anonymním hrdinům, kteří se před 30 lety nebáli vyjít do ulic a říct represivnímu režimu jasné ne. Jedním z nich byl doktor z Písku Vojen Reitinger, který se 17. listopadu 1989 vydal na Národní třídu, schytal ránu obuškem a byl přímým svědkem komunistického násilí, které podnítilo sametovou revoluci. „Stal jsem se hrdinou proti své vůli,“ prozradil nám v rozsáhlém rozhovoru s unikátními fotkami.

Doporučeno
Účastník sametové revoluce: Mlátili nás obušky, ve kterých bylo olovo, pocit bezmoci byl hrozný. Jsem za to ale nesmírně rád Účastník sametové revoluce: Mlátili nás obušky, ve kterých bylo olovo, pocit bezmoci byl hrozný. Jsem za to ale nesmírně rád 17. listopadu 2019 10:15

Pokud ale chceme být v oslavách 17. listopadu úplní, nesmíme zapomínat ani na hrdinský čin, který se odehrál v ten samý den o 50 let dříve. Tehdy okupovali Česko nacisté a studentské manifestace rozehnali střelbou. Devět hlavních představitelů pražských studentských organizací bylo exemplárně zastřeleno. Svět si odpor českých studentů proti kruté totalitě připomíná Mezinárodním dnem studenstva.

Doporučeno
Před 80 lety byla při studentské demonstraci v Praze prolita krev. Protest proti nacismu skončil střelbou do lidí Před 80 lety byla při studentské demonstraci v Praze prolita krev. Protest proti nacismu skončil střelbou do lidí 15. listopadu 2019 10:52

Jak už tomu tak ale bývá, všechny velké události a revoluce kolem sebe nesou otazníky. Spousta z nich je navíc uměle vytvářena a v lidech se mnohdy zakořeňují různé mýty a polopravdy.  Ne vše, co se o sametové revoluci a životě před ní říká, je pravda. Proto jsme ti v našem textu největší mýty shrnuli, vyvrátili a doložili, jak to opravdu bylo. Včetně odpovědi na otázku, zda za komunistů bylo opravdu líp, jak někdo občas tvrdí.

Doporučeno
Za komunistů se žilo líp a listopad 89 byl spiknutí? Největší lži o sametové revoluci a socialismu v Československu Za komunistů se žilo líp a listopad 89 byl spiknutí? Největší lži o sametové revoluci a socialismu v Československu 17. listopadu 2019 14:00

Pokud se ti náš edukativní obsah a tyto aktivity líbí, podpořit náš můžeš, pokud si předplatíš REFRESHER+.

Domů
Sdílet
Diskuse