Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. listopadu 2019 16:13
Čas čtení 4:26
Peter Hlavička

Zjišťovali jsme, jak se vyrábějí tenisky z PET lahví, kolik jich je třeba na jeden pár a zda opravdu pomáhají přírodě

Zjišťovali jsme, jak se vyrábějí tenisky z PET lahví, kolik jich je třeba na jeden pár a zda opravdu pomáhají přírodě
Zdroj: adidas
MÓDA
Uložit Uložené

Tenisky z recyklovaných PET lahví měly pomoci naší planetě, ale co se s nimi stane, když se časem začnou hromadit?

Sny o tom, že v budoucnu bychom mohli nosit tenisky, které by byly vyrobeny z recyklovaného odpadu, a tím pádem zanechávali menší stopu na našem životním prostředí, jsou realitou. V průběhu posledních pěti let se na scéně objevily desítky nezávislých, ale i renomovaných výrobců sportovní obuvi, kteří se rozhodli do své nabídky zařadit právě tenisky z recyklovaných PET lahví.

Každá snaha o redukování odpadu na naší planetě, a zejména toho plastového, je vítaná. Samotná výroba plastů je sice stejně důležitým tématem, ale pokud se již recyklované plasty nedají dále využít k výrobě jiných produktů, skončí na skládkách.

Když jsou PET lahve vystaveny slunečnímu záření, začnou se z nich do ovzduší uvolňovat různé chemikálie, resp. skleníkové plyny a opačným směrem, tedy do spodních vod, putuje kopec jiných látek, které se následně dostávají do našich těl. Na otázky recyklace plastových lahví, jejich využití pro výrobu nových produktů nebo materiálů a samotnou udržitelnost celého procesu, jsme si tak přizvali Petru Csefalvayovou z Institutu Cirkulární Ekonomiky.

Odkud pocházejí PET láhve, z nichž se vyrábějí tenisky?

Při zavádění nových technologií nebo recyklačních postupů neexistují téměř žádná pravidla. Značky mají tedy volnou ruku v tom, do jaké míry chtějí být ekologické, a rovněž při výběru zdroje odpadu, který budou recyklovat.

PET je zkratka materiálu, ze kterého je vyroben nápojový obal. Jde o polymer ropného původu (polyethylentereftalát). Tento materiál není rozložitelný v přírodě, tím pádem není biodegradovatelný, a proto ani kompostovatelný. V přírodě se chová jako cizorodá látka.

Doporučeno
Češky a Slovenky během léta vytáhly outfity jako vystřižené z módních magazínů Češky a Slovenky během léta vytáhly outfity jako vystřižené z módních magazínů 1. srpna 2019 16:05

Značka Converse prodá údajně více než 270 000 párů tenisek každý den. Převážnou část tohoto množství tvoří zejména modely Chuck Taylor All Star, které jsou ideální siluetou na jakýkoli plán zahrnující recyklaci nebo upcycling. Firma Converse přitom dlouhou dobu nevěnovala ekologii až takovou pozornost, ale v posledních letech se rozhodla přitlačit na svůj program Renew, který funguje hned dvěma směry.

Tenisiek z recyklovaných PET fliaš pribúda. Je ale ich výroba naozaj ekologická?
Tenisiek z recyklovaných PET fliaš pribúda. Je ale ich výroba naozaj ekologická? Zdroj: Converse

Svršky tenisek se vyrábějí buď formou upcyclingu, kdy Converse shromáždí a přetřídí jeansy, které se následně nařežou na panely a sešijí jako v případě běžných tenisek Chuck Taylor. Druhá cesta je však o něco složitější.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 76698 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak probíhá výroba textilu z plastových lahví;
  • kolik lahví je třeba recyklovat na jedny tenisky;
  • zda je výroba tenisek z plastových lahví udržitelná;
  • jaké problémy stojí před výrobci takové obuvi;
  • které značky nabízejí v tomto segmentu aktuálně nejlepší tenisky.
Domů
Sdílet
Diskuse