Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. listopadu 2019 6:55
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

V roce 2022 by mohl Zemi zasáhnout asteroid, tvrdí NASA. Jaké jsou šance?

TECH VESMÍR
Uložit Uložené

Asteroid JF1 by na nás mohl dopadnout za necelé 3 roky. Šance je však extrémně nízká.

Asteroid s názvem JF1 by mohl přibližně 6. května 2022 narazit do Země, informuje Express. Podobné varování jsi už jistě četl mnohokrát a také v tomto případě jsou šance skutečně minimální.

Pravděpodobnost zásahu je konkrétně pouze 0,026 %. Nebo jinak řečeno, existuje 99,974 % šance, že se nám asteroid JF1 vyhne obloukem. Pokud by se tak ale nestalo, zasáhl by Zemi silou 230 tisíc tun TNT (pro srovnání – atomová bomba spuštěna na Hirošimu měla sílu 15 tisíc tun TNT).

JF1 NASA sleduje od roku 2009 a zařadila ho do kategorie objektů nacházejících se na oběžné dráze Slunce, čímž potenciálně ohrožují Zemi. Velikostí by měl v průměru dosahovat až 130 metrů. Daný asteroid lze tedy porovnat s Velkou pyramidou v Gíze či s vyhlídkovým kolem London Eye.

Doporučeno
Elon Musk žádá ochranu Země před asteroidy. Tvrdí, že ke srážce jednou určitě dojde Elon Musk žádá ochranu Země před asteroidy. Tvrdí, že ke srážce jednou určitě dojde 20. srpna 2019 11:25

Mezi potenciálně nebezpečné asteroidy řadí NASA takové, které velikostí v průměru překročí 140 metrů. Ty by podle odhadů mohly mít za následek zničení celého kontinentu. Pokud počítáme s verzí, že se nám JF1 vyhne, podle předpovědi NASA by se měl do blízké vzdálenosti od Země dostat až 31. května 2048.

NASA asteroidy a další objekty sleduje pomocí systému s názvem Sentry. Ten vyhodnocuje pravděpodobnost srážky s jednotlivými objekty a také odhadované datum kolize na nejbližších 100 let.

Domů
Sdílet
Diskuse