Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. listopadu 2019 12:42
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Stokoruna nikoho nezabije, mráz ano. Tohle jsou způsoby, jak pomoci lidem na ulici

Stokoruna nikoho nezabije, mráz ano. Tohle jsou způsoby, jak pomoci lidem na ulici
Zdroj: Garry Knight/Flickr
NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Venku začíná zima. Podívali jsme na alternativy, jak pomoct lidem na ulici.

Venku začíná zima a právě toto období může být pro mnoho lidí žijících na ulici kritické. Když se teploty dostanou pod hranici bodu mrazu, mohou je dokonce i zabít. Před mrazivými dny a o to nevyzpytatelnějšími nocemi je potřeba se schovat v teple, popřípadě mít několik vrstev teplého oblečení a dobré boty.

Češi a Slováci nebývají vůči bezdomovcům lhostejní a když přichází zima, rádi pomohou. Takové pomoci však není nikdy dost – a navíc mnoho lidí přesně neví, jak by se zrovna oni mohli zapojit. 

Aby bylo jasné, jak co nejúčelněji podpořit lidi na ulici v zimě, REFRESHER připravil jednoduchý přehled různých alternativ. Je to vlastně úplně jednoduché i pro ty, kteří nemohou pomoci finančně. Každá podpora se v toto roční období počítá a může zachraňovat životy. 

Stokoruna nikoho nezabije, mráz ano. Tohle jsou způsoby, jak pomoci lidem na ulici
Zdroj: pixabay.com
Doporučeno
Bezdomovcem se může stát každý. Nejhorší je na ulici samota, říká autor knihy Homeless Guide Bezdomovcem se může stát každý. Nejhorší je na ulici samota, říká autor knihy Homeless Guide 10. října 2019 14:50

Daruj Nocleženku

Nocleženka je oblíbeným příkladem toho, jak účelně, jednoduše a rychle pomoci lidem na ulici. Stačí za stokorunu koupit voucher, který poté terénní pracovník daruje přímo člověku na ulici.

Ten tak na jednu noc získá možnost vyspat se v teple, dostat teplé jídlo a čaj a má možnost se vysprchovat. O tom, že byla Nocleženka již využita, se její dárce následně dozví na stránkách Armády spásy, která celý projekt iniciuje. 

O kvalitách Nocleženky svědčí i každoročně rostoucí popularita – od začátku loňské zimní sezony se jich prodalo hned dvakrát více než loňský rok. Dárci jich loni nakoupili přes 12 tisíc. 

Nocleženku můžeš koupit na oficiálních stránkách projektu

Stokoruna nikoho nezabije, mráz ano. Tohle jsou způsoby, jak pomoci lidem na ulici
Zdroj: Radka Málková

Pošli peníze místním organizacím

Pomáhat můžeš i v místě svého bydliště. Stačí zkontaktovat například nějakou z oblastních charit. Informace najdeš buď na městském úřadu, nebo když zadáš do Googlu výraz „oblastní charita“ + název obce, kde chceš pomoci. 

Počítá se každá koruna. Je na tobě, jestli si můžeš dovolit přispět tisíc korun nebo pět set, nebo klidně i padesátikorunu. Záleží na tobě, kolik si můžeš dovolit a jak chceš pomoci. Odměnou ti bude dobrý pocit z toho, že jsi možná někomu zachránil život.

Věnuj oblečení, které už nepotřebuješ

Pokud nemáš peníze nazbyt, můžeš zkusit prohledat svou skříň, jestli se tam náhodou nenachází kus teplého oblečení nebo něčeho užitečného, co by šlo věnovat přímo konkrétním lidem. Pomoci můžou kromě bund, kabátů, mikin a teplých kalhot nebo ponožek i boty, deky, karimatky, batohy – prostě cokoli.

Pokud nevíš o nikom, kdo by byl na ulici a věci by potřeboval, místní organizace znají lidi, kteří tyto věci určitě rádi upotřebí. Každý kus teplého oblečení, který dokáže zahřát, může zachránit život.

Doporučeno
Takhle přežívají zimu pražští bezdomovci: Příběhy lidí, kteří nemají kam jít Takhle přežívají zimu pražští bezdomovci: Příběhy lidí, kteří nemají kam jít 15. ledna 2017 15:57

Zkus poradit

Pokud nemáš v šatníku žádné teplé oblečení, které bys mohl poslat dál, ale chceš nějak pomoci, zkus se alespoň zajímat o lidské osudy, přistupovat k bezdomovcům s respektem a ty, které potkáš na ulici, zkus oslovit a třeba jim poradit, kam mohou jít. Možná o žádných variantách zatím neví a tak jakoukoli radu ocení.

Někteří lidé na ulici mohou trpět psychickými poruchami a je proto důležité k nim přistupovat opatrně. Rozhodně není vhodnou alternativou je například vzít k sobě domů, ale spíš se je snažit odkázat tam, kde jejich potíže mohou řešit komplexně – kde se vyspí, vysprchují, ale kde jim i mohou pomoci sehnat práci, pomoci jim s aktuálními problémy nebo třeba zkontaktovat rodinu.

Dobrovolnická práce

Pro ty, kteří mají chuť pomáhat na profesionálnější úrovni, je možné se zapojit do dobrovolnických prací. Čas je totiž velmi cenná veličina.

Stačí zamířit na internet a podívat se, jaké jsou možnosti. Podívej se například na seznam kontaktů Armády spásy a zkusit se na možnosti dobrovolnictví zeptat přímo u nich. Pomoc ocení přes letní i zimní období. 

Domů
Sdílet
Diskuse