Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. listopadu 2019 14:40
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

22 % českých vysokoškoláků bylo v dětství svědky domácího násilí. Spouštěčem často bývá alkohol

NEWS
Uložit Uložené

Neošetřená traumata z dětství mohou mít vliv nejen na psychiku.

Při příležitosti Světového dne prevence týrání a zneužívání dětí uspořádala nezisková organizace Locika během včerejšího dne v budově ministerstva vnitra konferenci, která byla zaměřená právě na téma domácího násilí. A prezentována byla řada pro mnohé překvapivých skutečností.

Až dvě třetiny dětí

Jedná se totiž o rozšířenější problém, než by si mohl leckdo myslet. Určitou formu špatného zacházení v rodině se totiž podle zjištění zaznamenají zhruba dvě třetiny českých dětí, které se často s hledáním pomoci nemají na koho obrátit. Přispět v tomto směru může právě síť krajských center, které Locika provozuje.

„V České republice pracují jednotlivé resorty odděleně – školství, zdravotnictví, sociální práce, policie a následně i oblast soudnictví. Pokud má být však pomoc účinná, je potřeba spolupracovat napříč jednotlivými obory,“  píše Locika v tiskové zprávě.

Doporučeno
Znásilnili ji, ale od policie dostala pokutu za lež. Pachatel znásilnil dalších 27 žen a až pak uvěřili, že nelhala Znásilnili ji, ale od policie dostala pokutu za lež. Pachatel znásilnil dalších 27 žen a až pak uvěřili, že nelhala 4. října 2019 15:06

Trauma z dětství

Během konference zazněly poznatky hned několika odborníků, například ze studie profesora Velemínského z Jihočeské univerzity vyplývá, že svědky domácího násilí se stalo až 22 procent českých vysokoškoláků. Tyto traumatické zážitky pak ovlivňují jejich jak fyzické, tak i dušení zdraví. 

„Násilí v rodině ovlivňuje i aktuální prožívání dítěte, jeho schopnost se soustředit, být úspěšné ve škole ve výuce i ve vztazích. Nejedná se o zlobení či nevychovanost, ale o projevy traumatu.“ vysvětluje nezisková organizace. 

Doporučeno
Ruská matka zavírala 11letou dceru do klece jako zvíře, uměla jen štěkat. Údajně ji nabízela pedofilům na sex za vodku Ruská matka zavírala 11letou dceru do klece jako zvíře, uměla jen štěkat. Údajně ji nabízela pedofilům na sex za vodku 22. října 2019 10:15

Alkohol i vlastní zkušenosti

Mezi faktory, které ke vzniku domácího násilí přispívají, patří zejména alkohol, duševní nemoc nebo zkušenosti samotných rodičů, kteří podobné zacházejí sami v dětství zažili. 

K opakovanému domácímu násilí se podle neziskové organizace přiznalo ze 6 tisíc respondentů celkem 6 procent rodin s dětmi do 12 let. Toto číslo však bude ve skutečnosti ještě o něco vyšší, jelikož některé rodiny podobné zacházení nepřiznají.

Domů
Sdílet
Diskuse