Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. listopadu 2019 13:45
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Po Praze mají začít jezdit nové elektrické koloběžky. Česká firma na ně vybírá 3 miliony korun

TECH
Uložit Uložené

Česká společnost Re.volt aktuálně hledá investory pro svůj nejnovější projekt. Tím jsou elektrické koloběžky, které by měly být dostupné v Praze.

V dohledné době zřejmě začnou po pražských ulicích jezdit nové, žluto-černé elektrické koloběžky. Stojí za nimi české společnost Re.volt, která nabízí například možnost sdílení malých elektrických automobilů, motorek a skútrů. A k těm by se právě měly nově přidat i koloběžky.

3 miliony korun

V současné době společnost hledá investory prostřednictvím kampaně na Fundliftu, z požadovaných 3 milionů korun se už podařila většina peněz vybrat a do konce požadované sumy v době psaní článku zbývá posledních 500 000. Kampaň bude končit za 5 dnů

Na samotnou výrobu koloběžek by mělo jít 1,5 milionu korun, další milion a půl pak půjde do IT vývoje a provozních nákladů. 

Po Praze mají začít jezdit nové elektrické koloběžky. Česká firma na ně vybírá peníze
Po Praze mají začít jezdit nové elektrické koloběžky. Česká firma na ně vybírá peníze Zdroj: Revolt

Až 150 koloběžek 

„Chtěli bychom pokrýt všechny potřeby a možnosti dopravy, a tak po elektrických autech, motorkách a skútrech pokračujeme s koloběžkami,“ vysvětluje pro Czechcrunch Pavel Kuchta, šéf firmy Re.volt.

„Domluvili jsme se s jednou přední čínskou firmou, která se dlouhodobě zabývá výrobou elektrických kol a koloběžek. Jejich produkt je vyvinut přímo pro potřeby sdílení – robustní, jednoduchá a vodotěsná konstrukce s velkými 10 palcovými koly a vyměnitelnou baterií,“ dodává 30letý podnikatel.

Doporučeno
Muž poškodil brzdy a rám na téměř 140 sdílených koloběžkách. Policie ho chytila do pasti Muž poškodil brzdy a rám na téměř 140 sdílených koloběžkách. Policie ho chytila do pasti 3. října 2019 14:02

Celkem by se v Praze mělo objevit 150 žluto-černých koloběžek. Ty se tak přidají ke dvěma tuctům elektrický motorek, 50 skútrům a 20 elektromobilům, které v současné době firma nabízí k zapůjčení. 

Po Praze mají začít jezdit nové elektrické koloběžky. Česká firma na ně vybírá peníze
Po Praze mají začít jezdit nové elektrické koloběžky. Česká firma na ně vybírá peníze Zdroj: Revolt

Jednání s městem

Pokud vše půjde podle plánu, firma koloběžky spustí někdy v příštím roce. Je však třeba ještě úspěšně dokončit jednání s magistrátem a městskými částmi. „Jsme v úzkém kontaktu s městem a budeme dodržovat pravidla a ty také vymáhat při porušování, aby nenastala anarchie“  říká Kuchta.

Ohledně sdílených koloběžek panují mezi lidmi často protichůdné názory. Jedni je vítají jako šikovného pomocníka při dopravě z jednoho místa na druhé, podle jiných zase ohrožují bezpečnost a do města nepatří. Jak to vidíš ty? Dej nám vědět níže v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse