Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. listopadu 2019 13:00
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Čeští autisté bojují proti vyhlášce, která jim znemožňuje získat řidičský průkaz. Je prý diskriminační

NEWS
Uložit Uložené

Nová vyhláška znemožňuje osobám s PAS žádat o řidičské oprávnění.

Národní ústav pro autismus (NAUTIS) se rozhodl bojovat proti vyhlášce, která znemožňuje osobám s PAS (porucha autistického spektra) žádat o řidičské oprávnění. Zástupci ústavu po Ministerstvu zdravotnictví ČR požadují její změnu, přestože jejich předchozí stížnosti v této souvislosti vyslyšeny nebyly. 

Stále beze změny

„NAUTIS vypracoval připomínku žádající změnu příslušné vyhlášky, jež by osobám s PAS umožňovala individuální posouzení v rámci odborného vyšetření tak, jak je tomu například i u jiných duševních poruch,“ píše ústav v tiskové zprávě.

Zmíněná připomínka byla ministerstvu zaslána již v roce 2018, v letošním roce ji pak obdržel Vládní výbor pro osoby se zdravotním postižením. Dosud se však nic nezměnilo.

Ilustrační obrázek

Čeští autisté bojují proti vyhlášce, která jim znemožňuje získat řidičský průkaz
Čeští autisté bojují proti vyhlášce, která jim znemožňuje získat řidičský průkaz Zdroj: pixabay.com/Skitterphoto

Diskriminační a nesystémové

Jak ústav dále uvádí, podle vyhlášky patří právě autismus mezi „nemoci, vady nebo stavy způsobující duševní poruchy vylučující zdravotní způsobilost k řízení motorových vozidel.“ To je ovšem podle ústavu pro osoby s tímto druhem nemoci nespravedlivé.

„PAS jsou velmi širokou diagnostickou kategorií a zahrnují i mírné varianty poruch, u kterých nemusí být narušeny funkce, jež jsou z hlediska schopnosti řídit motorová vozidla stěžejní,“ vysvětluje NAUTIS s tím, že aktuální znění vyhlášky je tím pádem pro osoby s PAS „diskriminační a nesystémové“.

Doporučeno
Klára slyšela hlasy a myslela si, že je klon. Každý, kdo cítí, že má nějaký problém, by měl vyhledat pomoc, říká Klára slyšela hlasy a myslela si, že je klon. Každý, kdo cítí, že má nějaký problém, by měl vyhledat pomoc, říká 23. října 2019 15:47

Ústav kromě toho upozorňuje také na studii amerických vědců, podle kterých dvě třetiny žadatelů s PAS bez poruchy intelektu řidičský průkaz získají. Nejčastěji se prý jedná o osoby  s tzv. Aspergerovým syndromem.

Zpravodajský server iDNES zmiňuje, že dle odhadů momentálně žije v České republice kolem 4 000 lidí s těžkou poruchou autistického spektra, celkem 200 000 lidem pak byla diagnostikována různá míra postižení. 

Domů
Sdílet
Diskuse