Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. prosince 2016 14:34
Čas čtení 0:00
Simon K.

Detox: Lidé opravdu potřebují detoxikaci, hlavně pro jejich mozek, protože věří hloupostem a obětavě padají šarlatánům do pasti

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Detox sem, detox tam. Přípravky a speciální detoxikační diety jsou všude okolo nás a lidé očistu opravdu potřebují, ale tak trochu jinou.

Chceš shodit pár kilo? Detox. Chceš se zbavit toxinů v těle? Detox. Chceš být konečně zdravý a fit? Detox. Chceš si najít přítelkyni a být milionář? Detox. Slovo, které oklamalo tisíce lidí. Existují detoxikační tabletky, diety, speciální oleje na odstranění toxinů z těla, revoluční přípravky na očistu, náplasti... je toho opravdu hodně. Pokud se již nyní směješ a říkáš si: „Ufff, za chvíli vymyslí i nějaké detoxikační oblečení,“ tak jsi dost pozadu, protože i takové již existuje!

Detox: Lidé opravdu potřebují detoxikaci, hlavně pro jejich mozek, protože věří hloupostem a obětavě padají šarlatánům do pasti
Zdroj: fitnes.mk

Co to vlastně ten detox je a jak funguje?

Představ si, že něco sníš. Vypiješ. Požiješ léky. To je jedno, jestli je to zdravé, nezdravé, brokolicové nebo čokoládové. Látky absorbovány ze žaludku se skrz jednu z nejvýznamnějších žil v našem těle – vrátnici – dostávají do jater. Biochemické procesy následně umožní, že různé buňky sežerou mikroorganismy a jiné škodlivé látky. Enzymy v buňkách jater pak díky dalším procesům vylučují nežádoucí látky. A kde je vyloučí? Do ledvin. Ano, další šikovňák v našem těle, který nepotřebuje speciální detoxikační čaj za 1 299 Kč (ve slevě!) k tomu, aby odvedl svou práci poctivě. Odpadní látky jsou následně vylučovány močí. Jinak řečeno, naše tělo se detoxikuje samo. Máme přece ledviny, játra, plíce nebo potní žlázy, které si dělají svou práci.

Když už jsem zmínil ty detoxikační čaje, o nich jsme si napsali už samostatný článek už dávněji, takže toto téma je uzavřeno. Ještě jsi nečetl? Klikni sem.

Detox: Lidé opravdu potřebují detoxikaci, hlavně pro jejich mozek, protože věří hloupostem a obětavě padají šarlatánům do pasti
Zdroj: thebakertwins.wordpress.com

Ale co detoxikační diety?

V této analýze zkoumali všechny studie týkající se „detoxikačních diet“ a zjistili to, co by měli zjistit všichni, kteří to s detoxem mysleli vážně. Podle analýzy neexistují žádné důkazy o tom, že detoxikace a různé detoxikační diety podněcují eliminaci nějakých toxických procesů. „Kámoška mi ale říkala, že zhubla nějaké to kilo na její detox dietě. Lhala?“ Ne, nemusela lhát. Totiž mnohé z detoxikačních programů zahrnujících ať už speciální nápoje na detoxikaci nebo specifické diety lidi ponoří do kalorického deficitu. A co to znamená? Hubnou. „A to je super, ne?“ No, ani tak ne. Prvotní kilogramy budou v podobě glykogenu a vody, a pokud člověk rozhodne obětovat delší dobu speciální detox dietce, tak to je vlastně obyčejná hladovka, která v mnoha případech podporuje fyzické a mentální problémy. Samozřejmě z krátkodobého hlediska při těch 3denních dietách pravděpodobně žádné vážné problémy nenastanou, ale kdo mi vysvětlí, jaký smysl má hladovět například 3 dny, mít deficit vitamínů, minerálů a také bílkovin?

Jednoduše, ztráta hmotnosti se nerovná ztrátě tuku. To jsme si také vysvětlovali v našem článku o vahách a o tom, jak mnohé ženy podlehnou tomu jednomu číslu. Každý gram uložených sacharidů udržuje dodatečné 3 gramy vody. Je tedy jednoduché sundat pár kilo, ale jakmile „revoluční“ detox dieta skončí, člověk se vrátí ke klasickému stravování, kde nebude hladovět a kila jsou zpátky. Dočasná ztráta hmotnosti je ale to, proč si mnozí řeknou, že detox funguje a zbavují se toxinů – hubnou. Navíc, mnoho lidí, kteří spadnou do této detoxikační pasti, pravděpodobně papají dost špatně a nevyváženě. Detoxikační rychlodieta jim nakáže orientovat se hlavně na zeleninu a ovoce a konzumovat mnohem, mnohem méně kalorií. Paradoxně tedy dělají něco dobrého – orientují se na více mikroživin v jídelníčku a pravděpodobně jedí více kvalitně. Ale co se tak místo hloupého krátkodobého detoxu stravovat zdravě a vyváženě, abychom si vytvořili návyky, které můžeme udržet na denní bázi v dlouhodobém horizontu? Ne, ne a ještě jednou ne. Detoxikační diety nefungují a nepotřebujeme k tomu ani vědu, protože v tomto případě stačí znát základy o výživě a mít špetku logického myšlení.

Toxiny sem, toxiny tam

Není na škodu pověnovat se i tzv. toxicitě jako takové. V podstatě vše je škodlivé, ale v nadměrném množství. Ano, i obyčejná vodamůže zabít (pokud jí vypiješ nadměrné množství za krátkou dobu). A co takový draslík, který najdeme v banánech nebo různých vitaminových a „sportovních“ nápojích? Štěpí se hodiny a je bezpečný, navíc zdraví prospěšný. Ale 1 g draslíku nalačno už zase ne a může mít nepříznivé účinky na naše zdraví. Alkohol je na tom podobně. Jeden pohár vína při večeři dokážeme vypít, aniž bychom skončili s výplachem žaludku. Alkohol je sice toxický, ale v malých množstvích ho tělo dokáže metabolizovat. Pokud bychom těch sklenic vína vypili 20, to už by byl jiný scénář. A čínské zelí? Zdravá věc obsahující glukosinoláty a ty mají potenciál způsobovat problémy se štítnou žlázou. Tělo však dokáže glukosinoláty metabolizovat a my si tak můžeme užívat vitamíny a jiné výhody ze zeleniny. Zkusme však sníst tohoto zelí denně příliš velké množství a skončíme pravděpodobně s hypotyreózou, tedy sníženou funkcí štítné žlázy, takže čínské zelí by pro nás bylo toxická.

Více příkladů asi netřeba uvádět. Jednoduše většina věcí je při jisté dávce toxická a nemůžeme s tím nic nadělat. Naštěstí se naše tělo dokáže „detoxikovat“ samo. Ve zkratce, považovat něco za toxické je vždy vytržené z kontextu a obalené ve větách, které lidem bez informací a zdravého rozumu nahánějí strach. Důležitá je dávka, a i když by byla nějaká látka pro tělo opravdu nepříznivá, žádná očista a detoxikace nepomůže. Speciální šťávy a pilulky už tuplen ne. Akutní toxicita vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc (předávkování drogami, jedovatý had...), zatímco v rámci chronické toxicity je nutná kvalitní výživa pro tělo, ne Rumburakův kouzelný plášť ani Teatox nebo chutňoučká pěkně hnusná šťávička. K tomu jsou zde zmiňované játra, ledviny, plíce a další orgány, které škodlivým látkám a odpadním produktům dávají sbohem.

Detox: Lidé opravdu potřebují detoxikaci, hlavně pro jejich mozek, protože věří hloupostem a obětavě padají šarlatánům do pasti
Zdroj: FREDERIC J. BROWN / www.gettyimages.com

Detoxikační přípravky

Při zmíněných komerčních produktech zůstaneme, neboť je třeba zmínit rok 2009. Tehdy se totiž zjišťovalo, zda některý z náhodných 15 „detoxikačních“ přípravků různých firem opravdu funguje a zda daní výrobci dokáží nějakým způsobem dodat důkaz o funkčnosti. Závěry jsou samozřejmě směšné. Nedokázali ani definovat slovo detox a nevěděli, jaké toxiny vlastně z těla mají jejich revoluční přípravky odstraňovat. K smíchu, stejně jako všechny „fit“ dívenky, které za pár stokorun tento produkt vystaví hrdě na svém Instagram profilu. Ne, neprošly detoxikační diety a neprojdou ani detoxikační přípravky.

A něco jiného?

Sauna? Sauna je super, ale ty kapky stékající po čele nejsou žádné škodliviny a ani tuk. Za zmínku stojí i hydrocolon nebo honosnější název – střevní sprcha. Má tě zbavit parazitů ve střevě, toxinů a dalších věcí. Nicméně, na bakterie ve střevě nemusíme hledět jako na něco nechutného, co je třeba dostat z těla pryč. Mnohé jsou prospěšné a vytvářejí systém známý jako mikrobiom. Takže opět. Pokud si chceš propláchnout útroby zadečku za litr v rámci jedné návštěvy, prosím pěkně. To je ale vše, co od toho očekávat, takže netřeba být naivní a skočit na řeči, které prodejci hrdě hlásají.

Proč se někteří po detoxu cítí skvěle? Lžou. To je první možnost. Protože detoxikace je prostě cool, tak budu říkat, jak skvěle se cítím. Druhá možnost je ta, že o stravě toho pravděpodobně moc nevědí, a při detoxikaci konečně nekonzumují hlouposti, a tak se cítí o něco lépe. Ptám se však znovu, nebylo by efektivnější jíst kvalitně a s rozumem pořád a cítit se lépe roky? Třetí možnost je placebo, neboť se jedná o efektivní zbraň, díky níž lidé dokáží často i nemožné.

Pokud se chceš zabývat detoxikací, zabývej se základy. Jez dostatečné, ale ne přemrštěné množství kalorií, denně konzumuj alespoň 2 druhy ovoce a zeleniny, cvič, pij hodně vody, v průměru udělej alespoň 10 tisíc kroků za den, 80-90 % jídel si vybírej kvalitních, nutričně hodnotných a co nejméně zpracovávaných, měj dostatek denního světla, užij si alespoň 7-8 hodin spánku, minimalizuj stres a čti Fitcult. Protože i my se snažíme „detoxikovat“ fitness průmysl od všech těch nesmyslů, mýtů, polopravd a zaprodaných tváří. Jak jsme již jednou napsali – detox je legitimní lékařský termín, který je však v dnešní době přeměněn na marketingovou strategii.

Domů
Sdílet
Diskuse