Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. června 2017 9:38
Čas čtení 0:00
Simon K.

Celulitida: Noční můra postihující více než 85 % žen, které ji považují za nechutnou chybu na jejich těle

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Celulitida je strašák žen, médii je označována jako chyba a mnozí si neuvědomují několik faktů.

 Neboj se, nejsi v tom sama. Celulitida postihuje 85–98 % žen po pubertě. Pokud máš celulitidu i ty, již po této větě by ses měla cítit ne jako vyvrhel společnosti, ale jako zcela normální žena. Dnes se dozvíš o celulitidě něco víc, nevynecháme ani účinnost různých přípravků na její zbavení a dávka faktů a reality tě jednoduše nemine. Celulitidu ani nemůžeme považovat za nějaký problém. Je to prostě normální funkce, respektive způsob, jakým se ženy vypořádávají s tukem. Celulitidu mají veganky, soutěžící v bikini fitness, celebrity, modelky, tučné ženy, štíhlé ženy... prostě téměř všechny. Ale proč? A jak se jí zbavit?

Celulitida: Noční můra postihující více než 85 % žen, které ji považují za nechutnou chybu na jejich těle
Zdroj: health.clevelandclinic.org

V první řadě, celulitida má tendenci být dědičná. Pokud má celulitidu tvá matka či sourozenci, je dost pravděpodobné, že ji budeš mít i ty. Vždyť to znáš. Něco jako výška, vlasy či barva očí. Možná je to pořádná podpásovka, ale genetika zde hraje obrovskou roli. Ovlivňuje to, jak máš distribuovaný tuk a kde se ukládá o něco více. Některé ženy mohou být pořádně tučné, ale celulitida je téměř obešla, přičemž jiné mohou být relativně štíhlé a pomerančové kůži na stehnech se nevyhnuly.

Kde se toto prokletí žen zrodilo, proč a co to vlastně je?

Když se řekne celulitida, automaticky si to spojíme se ženami a ono to není náhoda. U mužů se může objevit jen zřídka a je to kvůli složení lidské kůže. Kůže a její tkáň má tři základní vrstvy. Vrchní vrstva se skládá z tkáně nazývané dermis. Chrání tělo před vnějšími kontaminanty. Střední vrstva je tvořena vláknitou pojivovou tkání, kterou můžeme označit i jako povrchová fascia. Je silnější než dermis a působí jako vnitřní složka v rámci podpory kůže. Spodní vrstva je tvořena z tukové tkáně. Rovněž má své funkce, ať už jde o izolaci těla, vycpávání vnitřních orgánů či poskytování zdroje energie.

Zmíněná povrchová fascia, která je zodpovědná za držení tělesného tuku na místě, je u mužů uspořádána jako takový křížový vzor, který je silný a konzistentní. Tuk je pod kůží a ta je prostě hladká a elastická. U žen je však tato fascia značně nepravidelná a má vertikální distribuci, kvůli čemuž se vytváří na kůži taková ta „včelí plástev“ pod dermisem, tedy vrstvou kůže složené z pojivové tkáně, která chrání tělo před poškozením. Když se nahromadí tuk, směrem k pokožce se pohybuje ve shlucích, což dává pokožce hrudkovitý vzhled, čili jinými slovy – vzniká celulitida. Ta se dále zhoršuje lokalizovanou akumulací lymfatické tekutiny a výzkumy hovoří o tom, že obsahuje hodně tzv. glykosaminoglykanů, které přitahují vodu do tukových tkání, což způsobuje ještě rozsáhlejší „otoky“ v oblastech postižených celulitidou, a tak může být ještě výraznější.

Celulitida: Noční můra postihující více než 85 % žen, které ji považují za nechutnou chybu na jejich těle
Zdroj: www.cnewsmatin.fr

Jelikož celulitida souvisí se strukturální kompozicí pojivové tkáně, je asi každému jasné, že nějaké krémy a mastičky jsou jednoduše vyhozené peníze. Jak řekl Brad Schoenfeld: „Není možné, že nějaké takové vnější aplikování může proniknout do kůže a ,překonfigurovat‘ podkladovou pojivovou tkáň.“ Mluví o tom i loňský souhrn, ve kterém se výzkumníci vyjádřili jasně. „Neexistuje žádná neinvazivní (bez jakéhokoli zásahu do těla, např. jehlou) metoda pro zbavení se celulitidy.“ Máme tu další souhrn poukazující na to, že žádný z těch fancy produktů na zbavení se celulitidy nefunguje.

A jak se jí tedy zbavit? Až se stydím za takové klišé, ale pomůže cvičení a stravování. Nejde o metody, které jednou provždy odstraní celulitidu, ale umožní, aby byla méně viditelná. Potřebuješ prostě zhubnout nějaký ten tuk a nabrat svalovou hmotu, no a s tím ti pomůže rezistentní trénink a pořádná strava.

Pokud jsem na začátku zmiňoval, že celulitidu nemůžeme označovat jako problém, tak jsem se vlastně mýlil. Můžeme. Ale psychický problém. Často je to jen jakási snaha o perfekcionismus, který neexistuje. Média a vyphotoshopované modelky motají ženám hlavy a ty si myslí, že jejich celulitida je něco, za co se musí stydět. Dokonce ani chlapi to neberou tak negativně jako samotné ženy. V reálném životě ti normální muži vědí, že nějaké ty strie a znaky celulitidy jsou jednoduše u žen normální a nejde o nic dechberoucího a hrozného. To, že jde o chybu, se nám snaží vnutit jen média a přesvědčují každou jednu ženu, že dokonalost existuje, celulitida je chyba a... a.. pojď si koupit tento gel, potřebujeme vydělat. Každý muž, který posuzuje hodnotu ženy na základě nějaké celulitidy, je pravděpodobně hlupák, protože všichni dobře víme, že v reálném světě není Photoshop, není dobře vypadající fotka, vždy nejlepší světlo zvýrazňující naše svaly, filtry či dokonalé úhly. Muži by měli ženu cenit kvůli tomu jaká je a ne kvůli nějakým značkám na stehnech či zadku.

Domů
Sdílet
Diskuse