Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. ledna 2018 11:06
Čas čtení 0:00
Simona M.

Chutný falafel so skvelou tahini omáčkou ti padne vhod ako nízkokalorický obed či večera (Recept)

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Obľúbené jedlo z cíceru upravené na fitness verziu, takže falafel sa nevysmáža, ale pečie.

Falafel je tradičné arabské jedlo. Z cícerovej zmesi sa tvoria buď guličky alebo placky, ktoré sa vysmážajú na oleji a podávajú najčastejšie s pita chlebom. Neboli by sme to my, keby sme si recept troška nepozmenili do fit verzie. Falafel chutí skvele aj pečený, na povrchu je chrumkavý a vnútri mäkký. S čerstvou zeleninou a tahini omáčkou si na ňom určite pochutíš. Na svoje si prídu všetci vegetariáni/vegáni, no určite nesklame ani mäsožravcov. Chutí skvele a ako nízkokalorický obed či večera ti padne vhod.

INGREDIENCIE

na falafel

1 konzerva cíceru (240g)

1/2 cibule

2 strúčiky cesnaku

zväzok petržlenovej vňate

20g múky (my sme použili hrachovú, no poslúži hocijaká)

1/4 ČL mletej rasce

1/2 ČL jedlej sódy

voda podľa konzistencie (3-4 lyžice)

soľ

mleté čierne korenie

olivový olej na potretie

na omáčku

30g tahini (sezamová pasta)

šťava z 1/2 citróna

1/2 ČL granulovaného cesnaku (alebo 1 strúčik)

1 ČL medu/ javorového sirupu

voda podľa konzistencie (2-3 lyžice)

soľ

Chutný falafel so skvelou tahini omáčkou ti padne vhod ako nízkokalorický obed či večera (Recept)
Zdroj: Simona Malková

 POSTUP

Cícer prepláchneme z nálevu a v miske ho zmiešame s múkou, sódou a koreninami. Petržlenovú vňať a cibuľu nasekáme nadrobno a pridáme k cíceru. V kuchynskom sekáčiku všetko rozmixujeme (nie úplne dohladka) a prilievame po troškách vodu tak, aby nám vznikla lepivá hmota z ktorej sa nám budú ľahko tvarovať placky. Túto hmotu necháme v chladničke aspoň polhodinu. Zatiaľ si môžeme pripraviť omáčku. Tahini pastu jednoducho zmiešame so všetkými ostatnými surovinami. Vodu prilievame na záver, mali by sme dosiahnuť krémovú konzistenciu. Z hmoty na falafel vytvarujeme malé placky, potrieme ich olivovým olejom a pečieme 25 minút na 180°C. Falafel podávame preliaty tahini omáčkou s čerstvou zeleninou.

Chutný falafel so skvelou tahini omáčkou ti padne vhod ako nízkokalorický obed či večera (Recept)
Zdroj: Simona Malková
Chutný falafel so skvelou tahini omáčkou ti padne vhod ako nízkokalorický obed či večera (Recept)
Zdroj: Simona Malková
Chutný falafel so skvelou tahini omáčkou ti padne vhod ako nízkokalorický obed či večera (Recept)
Zdroj: Simona Malková
Chutný falafel so skvelou tahini omáčkou ti padne vhod ako nízkokalorický obed či večera (Recept)
Zdroj: Simona Malková
Chutný falafel so skvelou tahini omáčkou ti padne vhod ako nízkokalorický obed či večera (Recept)
Zdroj: Simona Malková
Chutný falafel so skvelou tahini omáčkou ti padne vhod ako nízkokalorický obed či večera (Recept)
Zdroj: Simona Malková
Chutný falafel so skvelou tahini omáčkou ti padne vhod ako nízkokalorický obed či večera (Recept)
Zdroj: Simona Malková

 NUTRIČNÉ INFORMÁCIE

( na 1 porciu, z celkového množstva vyjdú 2)

Kalórie: 298

Bielkoviny: 14g

Sacharidy: 22g (z toho vláknina 3g)

Tuky: 17g

Domů
Sdílet
Diskuse